Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valla mot deltidsfella

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-leder Gerd-Liv Valla sier hun vil gjøre ufrivillig deltid til en hovedsak i neste års kommunevalgkamp. Det er en gledesmelding til alle landets deltidsarbeidende kvinner, særlig i det offentlige. Når Valla legger all sin politiske tyngde og prestisje bak en slik kampsak, bør det være grunn til å håpe at man endelig lykkes.

I omsorgssektoren har man i årevis kjempet forgjeves mot perverse stillingsbrøker og tvungen deltid helt og holdent på arbeidsgiverens premisser. Seinest oppfordret Sykepleierforbundet til boikott av arbeidsgivere som lyser ut deltidsstillinger. Det må sees mer som en saftig markering enn en realistisk vei å gå. Skal det inngrodde systemet endres, må det tung politisk makt og vilje til. Det har Valla demonstrert til gagns at hun er villig til å bruke i andre saker. I kampen mot deltidsarbeid har hun dessuten en sak, hvor ingen vil bestride LOs rett til å bruke sin innflytelse overfor de rødgrønne.

Det skurrer likevel litt når Valla på den ene side hevder at dette er et av dagens viktigste likestillingsspørsmål, samtidig som hun bare vil gå til kamp mot det hun kaller «ufrivillig deltid». Ut ifra likestillingshensyn burde Valla heller satse på en form for frivillig tvang for å få kvinner ut av «deltidsfella». Når vi vet hvor ødeleggende deltidsarbeid er for kvinners økonomi og dermed for likestilling, bør Valla bidra til å fjerne ubalansen for alle kvinner.

Valgfrihetsretorikken har sneket seg inn også på dette området. Men hvor frivillig er det egentlig når det så å si bare er kvinner som velger deltid for å påta seg familiens ubetalte omsorgsoppgaver? I debatten om den nye papparollen er det foreløpig ingen som har gått på barrikadene for at flere menn skal få jobbe deltid. Det er og blir et kvinnefenomen.

Gerd-Liv Valla forsikrer at LOs kamp mot ufrivillig deltidsarbeid ikke er knyttet opp mot støtte til politiske partier. Hvorfor ikke, hvis Valla virkelig mener at deltidsfella er et av de viktigste likestillingsspørsmål i vår tid? Det bør være en rødgrønn regjerings oppgave å sørge for at det offentlige i det minste tilbyr jobber det er mulig å leve av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!