Valla mot verden

Boka til Gerd-Liv Valla er til tider sjokkerende utleverende, og gjør sårene i saken enda dypere, skriver Per Arne Kalbakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«NOEN MÅTTE HA baktalt Josef K., for en morgen ble han arrestert uten at han hadde gjort noe galt.» Slik begynner romanen «Prosessen» av Franz Kafka, som deler tittel med Gerd-Liv Vallas ferske bok. Valla har gjort det klart at valget av boktittel slett ikke er tilfeldig – under gårsdagens pressekonferanse sa hun rett ut at hun kjente seg igjen i Kafkas beskrivelse av å være inne i en surrealistisk prosess man ikke forstår. Men der Josef K’s anklagere manglet ansikt og navn vet Gerd-Liv Valla hvem hun snakker om: Ingunn Yssen, som først beskyldte henne for å drive mobbing, men kanskje mest av alt Fougner-utvalget og dets rapport med knusende karakteristikker av Vallas lederstil. Den tidligere LO-lederen skriver også inngående om hvem hun mener sviktet henne i prosessen, ikke minst politisk: Både Jens Stoltenberg og Ap-sekretær Martin Kolberg får sine pass grundig påskrevet gjennom Vallas dagbok-gjennomgang av saken som kostet henne ledervervet i LO.

JENS LEVNES IKKE mye ære i Vallas framstilling av hvordan han oppførte seg i de kritiske ukene fra Ingunn Yssens oppsigelse ble kjent 10. januar i år fram til Valla gikk av som LO-leder fredag 9. mars. Statsministeren beskrives som blant annet som fomlete og konfliktsky – og dessuten som en person som ikke støttet Valla på det menneskelige plan da stormen kom i januar. Det skrives ikke rett ut, men gjennom alle skildringene av hvordan Valla mener Jens tedde seg underveis skapes det et veldig klart inntrykk av at han lot LO-lederen falle da avgrunnen først åpnet seg foran henne. Og han er ikke alene om å få høre at han har sviktet: Ap’s partisekretær Martin Kolberg satt med «iskaldt blikk» i møtet der partiledelsen bestemte seg for å fjerne Valla fra vervet som leder for Ap’s valgkomité. Om Kolbergs forklaring for det såkalte Fougner-utvalget, som til slutt kom med rapporten som gjorde det umulig for Valla å fortsette som LO-leder, skriver hun at han rett og slett sier ting han vet er usant om Ingunn Yssens kvalifikasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer