Valla-rapporten legges fram nå

- Tror ikke på en avklaring om LO-lederen i dag, sier en av forbundslederne som hastet inn i Folkets Hus klokka 09.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Like etter klokken 09 i dag la  granskerne frem rapporten som vil gi LO svar på om Gerd Liv Valla har brutt arbeidsmiljøloven og drevet systematisk trakassering av sine nærmeste medarbeidere.

I morgentimene før rapporten ville ingen av de to hovedpersonene i saken uttale seg til pressen.

Utenfor Vallas leilighet i Pilestredet var et stort pressekorps møtt frem, men LO-lederen er etter det Dagbladet.no erfarer fremdeles hjemme. I Ekebergåsen satte en blordknapp Ingunn Yssen seg i en drosje klokken 08:45.

LO-sekretariatet har nå fått rapporten i hendene, og skal lese i den fram til lunsj. Klokka 12 skal advokat Fougner presentere granskingens konklusjoner for de 15 som skal avgjøre Vallas skjebne.

- Jeg regner med at møtet kommer til en konklusjon i løpet av dagen, sier informasjonssjef Jenny Hammerø.

Det er ventet at Gerd-Liv Valla selv vil komme til Folkets Hus allerede i formiddag.

Ferdig i morgentimene

Advokat Jan Fougner, som har ledet granskningsutvalget, bekreftet tidligere i dag overfor NRK at rapporten ikke ble ferdig før i natt.

SKJEBNEDAG: I dagens Fougner-rapport får Ingunn Yssen etter det Dagbladet.no erfarer støtte for sine anklager mot Gerd Liv Valla. Foto: EILIV FRICH FLYDAL
SKJEBNEDAG: I dagens Fougner-rapport får Ingunn Yssen etter det Dagbladet.no erfarer støtte for sine anklager mot Gerd Liv Valla. Foto: EILIV FRICH FLYDAL Vis mer

Fougner legger nå personlig dagens mest omtalte dokument fram for LO-sekretariatet i Folkets Hus. Da forbundslederne ankom Folkets Hus i morges var det forskjellige oppfatninger om hvordan dagen ville forløpe.

Geir Bjørkli, leder i Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund, tror ikke det blir noen avstemning om Vallas lederposisjon eller noe annet konkret utfall av dagens møte.

- Jeg tror ikke det blir noen avklaring før over helga eller utover i neste uke, sa han til Dagbladet.no.

Bjørkli mener rapporten må gjøres offentlig i dag for å unngå videre spekulasjoner og lekkasjer.

- Det er viktig at vi nå setter personlige ambisjoner og interesser til side, for å få en avklaring for LO, sier forbundslederen.

Petter A. Moe i Offisiersforbundet tror prosessen vil gå raskere.

- Tror du det kommer en avklaring i dag?

- Ja.

Valla-rapporten legges fram nå

Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet var enda mer ordknapp da han hastet inn til overleveringen av granskingsrapporten.

Psykiatrisk vurdering

Psykologisk sakkyndige skal ha slått fast at Valla mobbet og trakasserte Ingunn Yssen, skriver VG i dag.

De kjente psykologene Lars Weisæth og Odd Hellesøy har skrevet en rapport som er ment å utgjøre det faglige grunnlaget for granskingsutvalgets juridiske vurdering av konflikten.

Satt i høringsrommet
De to psykologene har sittet inne i selve høringsrommet under hele granskningen. De har dermed vært øyenvitner til de over 30 vitneforklaringene som har vært avgitt.

I tillegg har de gjennomført personlige intervjuer med sentrale personer i saken.

Kilder i LO opplyser til avisen at også organisasjonspsykologer i Right Management i sin rapport konkluderer med at Yssen har vært utsatt for mobbing.

Right Management ble leid inn av utvalget for å foreta anonyme intervjuer med de ansatte.

Etter det VG erfarer vil imidlertid rapporten fra Weisæth og Hellesøy bli ilagt mer vekt. For det første er de blant landets fremste eksperter på mobbing og trakassering i næringslivet. For det andre har de fått en unik innsikt fordi de har vært vitner til alt som har blitt forklart under hele grankningen.

LO-ansatte bekrefter mobbing
Ut fra de lekkasjene som har kommet til nå ser det ut som om granskningsrapportene vil slå svært negativt ut for Gerd-Liv Valla.

Flere LO-ansatte skal ha bekreftet at Ingunn Yssen ble utsatt for mobbing av Gerd-Liv Valla.

Fougner utvalget vil komme med en juridisk vurdering av konflikten.

Hvis rapporten skulle konkludere med at Valla har brutt loven ”på en eller annen måte” må hun gå av, sier flere forbundsledere til Dagsavisen

I første omgang vil hun få en henstilling om å gå av. Avviser hun det, som mye tyder på at hun kommer til å gjøre, så blir det kampvotering i LO-sekretariatet.

Valla vil ikke gå

Samme avis skrev tidligere denne uken at Valla ikke var innstilt på å trekke seg. Hennes advokat Håkon Bleken sier at Valla bedømmer situasjonen på samme måte nå som hun har gjort gjennom hele prosessen.

Medlemmene i LO har allerede talt. I en undersøkelse utført på oppdrag for Dagbladet.no oppgir halvparten at de mener at Valla bør gå av, uavhengig av hvilken konklusjon granskerne kommer fram til i dag.

Bare syv prosent mener hun bør bli sittende. 41 prosent sier de vil avvente resultatet av granskingen.

ORDKNAPP: Transportarbeiderforbundets leder Per Østvold kommer til Folkets Hus i Oslo fredag morgen før overrekkelsen av Fougner-utvalgets rapport.
ORDKNAPP: Fellesforbundets leder Kjell Børndalen kommer til Folkets Hus i Oslo fredag morgen før overrekkelsen av Fougner-utvalgets rapport.
ORDKNAPP: Geir Bjørkli, Norsk Fengselstjenestemannsforbund, kommer til Folkets Hus i Oslo fredag morgen før overrekkelsen av Fougner-utvalgets rapport.