- Valla-saken kunne splittet LO

Jan Davidsen truet med å trekke Fagforbundet ut, ifølge LO-kilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Valla-saken kunne splittet LO for en måned siden, ved at mektige Jan Davidsen hadde trukket Fagforbundet ut av moderorganisasjonen. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) og VG i dag.

Alvorlig trussel

DNs kilder, som var til stede på det kritiske møtet i LO-sekretariatet 22. januar, oppfattet det slik at Davidsen i sitt innlegg truet med å trekke Fagforbundet, LOs største forbund med over 300 000 medlemmer, ut av moderorganisasjonen hvis ikke alle sluttet opp om Gerd-Liv Valla som Landsorganisasjonens leder.

Davidsen selv avviser overfor DN og VG at han har truet med utmeldelse for Fagforbundet, og framholder i en kommentar at han hele tida har vært opptatt av samholdet i Landsorganisasjonen.

Medlemmer i LO-sekretariatet mener Davidsens utspill var et resultat av at sentrale personer i organisasjonen hadde begynt å uttale seg kritisk til Valla i forbindelse med Yssen-saken.

Sekretariatsmøtet ble holdt bare tre dager etter pressekonferansen der Valla sa hun beklaget det hvis noen var blitt såret av hennes håndtering i Yssen-saken. Ifølge DNs opplysninger ville LO-lederen fått flertallet i sekretariatet mot seg hvis hun ikke hadde unnskyldt seg på pressekonferansen.

Forverret

Situasjonen ble forverret ved at Thorbjørn Jagland gikk ut og underminerte Vallas påstand om Berit Reiss-Andersens ønske om å gå av som statssekretær i 1997, da Valla var justisminister.

MEKTIGE: LO-leder Gerd-Liv Valla og Fagforbundets Jan Davidsen. Foto: SCANPIX
MEKTIGE: LO-leder Gerd-Liv Valla og Fagforbundets Jan Davidsen. Foto: SCANPIX Vis mer

Det var på denne spente bakgrunnen Davidsen kom med sin innbakte trussel, ifølge DNs kilder.

Utfallet av møtet ble uansett at LO-sekretariatet forble samlet rundt lederen. Et opplegg for gransking av Valla som Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen hadde med seg på møtet, ble aldri satt ut i livet.

Gerd-Liv Valla dro i går på et tre uker langt opphold i varmere strøk og er sykmeldt til 18. mars.