Valla snakket usant

Britt Schultz, stabssjef og statssekretær for tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, bekrefter historien der daværende justisminister Gerd-Liv Valla skal ha løyet for å overtale Berit Reiss-Andersen til å fortsette som sin statssekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Schultz bekrefter Reiss-Andersens versjon i Dagens Næringsliv og Dagsavisen i dag.

- Ja, jeg kan bekrefte at Berit Reiss-Andersens versjon er riktig. Ingen i den politiske ledelsen ved Statsministerens kontor (SMK) visste noen ting om at Berit Reiss-Andersen ønsket å slutte som statssekretær.

- Den hele kom som en overraskelse på oss, og det var jeg selv som kontaktet Reiss-Andersen da jeg fikk vite at hun ville slutte. Vi ble ikke informert av Valla, sier Britt Schultz til Dagens Næringsliv.

Det betyr at innholdet i faksen Gerd-Liv Valla sendte til Tønsberg politikammer i påsken 1997, var direkte uriktig.

Reiss-Andersen dro på påskeferie til Tønsberg, men fikk en oppringning og ble bedt om å møte på politistasjonen i Tønsberg.

- Her fikk jeg en faks fra Valla, der hun skrev at hun hadde snakket med statsministerens kontor og at de i fellesskap ba meg om å fortsette til 11. april. Det tok jeg som en klar melding fra ledelsen fra statsministerens kontor, og det var selvfølgelig greit for meg å jobbe noen uker til, sier hun.

- Verken statsministeren eller noen andre i politisk ledelse hadde hatt noen samtaler med Valla om dette. Det var først da Reiss-Andersen snakket med statssekretær Frøy Kannert at vi ble klar over saken, sier Schultz til Dagens Næringsliv.

Men da Reiss-Andersen kom hjem skjedde følgende:

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg snakket med statsministerens kontor og ble rasende. Ingen i politisk ledelse, inkludert statsminister Jagland ante noe som helst. Det var en blank løgn Valla hadde skrevet. Jeg ble rasende og krevde møte med henne neste morgen. Jeg sa at jeg trakk løftet om å jobbe noen uker til. Jeg uttalte da at jeg ikke kan arbeide for mennesker som lyver til meg og krevde å gå av umiddelbart.

Da lente hun seg over bordet og sa: «Berit Reiss-Andersen, du skal vite det at jeg har mektige venner».

Intern kritikk

De ansatte i staben til Gerd-Liv Valla har sendt brev til Valla, hvor de kritiserer hvordan hun og LO-ledelsen har håndtert Yssen-saken.

LO-klubben Handel og Kontor reagerte så sterkt på at Valla offentliggjorde et fire sider langt notat med svært private opplysninger om kontakten med Yssen, at de har send et brev til LO-lederen hvor de kritiserer hennes håndtering av saken, skriver VG.

Handel og Kontor organiserer flertallet av de ansatte i LOs sentrale administrasjon.

Brevet ble sendt tirsdag. Samme dag innkalte Gerd-Liv Valle til møte med klubben. Det lyktes imidlertid ikke partene å komme til noen enighet om stridens kjerne, og partene står på sitt.

«Partene erkjenner at det foreligger saklig uenighet om å gi ut så omfattende informasjon internt ved behandling av en personalsak », heter det i protokollen fra møtet.

Valla snakket usant

Men det heter videre at man er enige om at uenigheten ikke skal skade samarbeidsforholdet mellom ledelsen og klubben i framtiden.

Protokollen er undertegnet av klubbleder Odd Erik Kokkin og LO-leder Gerd-Liv Valla.

- Må trekke seg

Et klart flertall av LO-medlemmene mener LO-leder Gerd-Liv Valla bør gå av.

I en meningsmåling gjennomført av InFact for E24 i går kveld går det fram at 61 prosent av LO-medlemmene mener Valla bør trekke seg.

Bare 14,3 prosent av LO-medlemmene, eller én av syv, mener Valla ikke bør trekke seg.

24,7 prosent av de spurte LO-medlemmene hadde ingen bestemt oppfatning om saken.

(NTB)