Valla taler de fattiges sak

Gjør comeback som 1. mai-taler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla holder i år 1. mai-tale for første gang etter Yssen-saken. I morgen stiller hun opp i trefoldighetskirken i Oslo, og temaet for talen er solidaritet med Norges fattige.

- For fagbevegelsen må de som sitter nederst ved bordet, de som sliter tyngst, stå i sentrum, sa Valla under intervjuer på «God Morgen, Norge» og på TV2 Nyhetskanalen i dag tidlig.

- Å gi de lavtlønte mer lønn er noe av det viktigste vi gjør. De som tjener minst har også lav utdannelse, dårlig helse og kortere levealder enn andre.

Ble invitert

Helt siden krangelen mellom henne og Ingunn Yssen eksploderte på nyåret 2007 har Valla stort sett fått spørsmål om noen andre temaer.

- Det er godt å snakke om noe annet, sier 60-åringen, som er i gang med å skrive selvbiografi.

- Føler du at du Valla-saken har svekket din troverdighet som 1.mai-taler, spurte TV2-journalisten.

- Jeg er invitert til Trefoldighetskirken og det setter jeg pris på. Jeg har hatt en vanskelig tid, men står på det jeg hele tida har sagt, svarte Valla, men innrømmer at det er spesielt å sitte på sidelinjen under vårens lønnsforhandlinger og AFP-kamp.

IKKE OM YSSEN: Det er godt å snakke om noe annet, sier tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla.
IKKE OM YSSEN: Det er godt å snakke om noe annet, sier tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla. Vis mer

- Jeg hadde tenkt å være LO-leder til 2009, men det har ikke vært slik at jeg sitter hjemme og kjeder meg.

Blir bedt for

Valla forteller i dag at hun har fått god støtte fra familie og venner under de vanskelige månedene. Fremmede mennesker har også sendt kort og brev, samt gitt henne en klapp på skuldra når de har møtt henne i butikken.

- I løpet av året har jeg fått mange brev fra ukjente kristne som har fortalt at de ber for meg. Det har rørt meg, men å gå ut å si at jeg har fått en sterkere tro vil være feil, sier den tidligere LO-lederen, som fortsatt er medlem av statskirken.

- På 1970-tallet var det mange radikale som meldte seg ut av statskirka, det gjorde aldri jeg og det kommer jeg heller ikke til å gjøre.

Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET Vis mer