Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valla ute av skapet

Navn: Gerd-Liv Valla Alder: 52 Yrke: Nestleder i LO

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gerd-Liv Valla har stått fram og åpent erklært seg som kandidat til lederjobben i LO. Det skjer nesten et år før LO-kongressen skal velge Hågensens etterfølger, men posisjonering og valgkamp har pågått i snart tre. Valla står fram i VG, mens Hågensen sto fram i Dagbladet. Jeg husker ikke når det var, jeg husker bare at jeg ville komme meg bort fra hytta hans ved Strömstad så han ikke skulle finne på å ombestemme seg. For den gangen var det nærmest et brudd på vanlig folkeskikk i arbeiderbevegelsen å erklære sitt eget kandidatur. Hågensen var en outsider og tok en sjanse. Valla er nestleder i LO, men også hun en outsider i forhold til den tradisjonelle fagbevegelsen.

Valla kan bli den første kvinnelige LO-lederen. Da blir hun også den første fra offentlig sektor og ikke minst den første med akademisk embetseksamen. Hun har aldri stått på gølvet, som de sier i LO. Hun har knapt nok jobbet utenfor bevegelsens sekretariater. Hun understreker riktignok at hun var tillitsvalgt leder i en lokal avdeling av NAVF i begynnelsen av 1980-åra, men allerede i 85 ble hun ansatt som utreder i Statstjenestemannskartellet. Siden har hun klatrer relativt uanstrengt gjennom systemet, og det stanset ikke karrieren at Gro gjorde henne til statssekretær. Eller at Jagland utnevnte henne til justisminister.

Hun har bred støtte fra offentlig sektor i LO og støttespillere også i de tradisjonelle forbundene, men hun er omstridt som person og var i ikke Hågensens kandidat da hun ble nestleder i 1997. Så det kan komme forslag på kompromisskandidater.

Valla vil bli LO-leder med likestilling som kampsak. Hun vet det er kvinnene som i dag har de tyngste og dårligst betalte jobbene, og mener det er skrikende urettferdig. Hun har dessuten gjort karriere som alenemor og har nok mer enn en gang fått føle, om ikke høre, at «fagforeninga er for mannfolk». Og kanskje et hint om ei fjern fortid i Kommunistisk Universitetslag eller at broren Nils faktisk var leder av Norges Bondelag.

Hun kommer fra gård og poståpneri i Korgen i Nordland og var et friidrettstalent til idretten ble kjedelig. Hun er fortsatt friluftsmenneske når hun ikke slapper av med en tåredryppende hjemmefilm og kanskje et glass rødvin. Men hun stikker ikke tomflaska i flaskecontaineren. Sist hun brukte flaskecontaineren, kuttet hun pulsåra og ble reddet av ambulansen.