Valla var ikke død

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Roar Flåthen ble i går som ventet valgt som leder i LO. Fra nå er han ikke bare nestlederen som rykket opp da tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla valgte å gå av etter den dramatiske Yssen-saken for drøyt to år siden. Nå har Flåthen kongressens uttrykte tillit som organisasjonens ubestridte leder. Medlemmer av alle slag og alle fløyer stiller seg bak ham. Men valgene av LO-ledelsen samlet, og prosessen i valgkomiteen viser at det fremdeles er klare motsetninger under overflaten.

LOs største forbund, Fagforbundet, valgte å bytte ut sine folk i ledelsen. Verken tidligere nestleder Geir Mosti eller LO-sekretær Rita Lekang er med i den nye LO-ledelsen. Inn kommer Fagforbundets nestleder Gerd Kristiansen, blant annet kjent som en av Gerd-Liv Vallas mest iherdige forsvarere i den betente striden som utspant seg. Kristiansen oppfattes som en sterkere og mer profilert representant for Fagforbundet og LOs venstrefløy enn Mosti. Hun blir nå sidestilt nestleder i LO sammen med Tor-Arne Solbakken som har bakgrunn fra Norsk Tjenestemannslag. Trine Lise Sundnes, som mange spådde som ny nestleder, nådde ikke opp, men forblir i ledelsen som LO-sekretær. Inn for Lekang kommer Kristian Tangen som også sies å tilhøre venstrefløyen. Framfor noe demonstrerte valgprosessen hvilken makt Fagforbundets leder Jan Davidsen har i kraft av sine mange medlemmer og mange delegater på kongressen. Davidsen måtte slåss for sin andre kandidat som ble stilt opp mot en representant fra et mindre forbund, men vant. Harde ord falt fra talerstolen om måten Fagforbundets tidligere representanter var blitt vraket på. Rita Lekang fikk først vite at hun ikke lenger var aktuell gjennom en nettavis. En delegat karakteriserte det som ren mobbing. I hvert fall viser prosessen at LO ikke er noen søndagsskole. Mest av alt tyder valget av ny LO-ledelse på at «terrorbalansen» mellom høyre- og venstrefløyen opprettholdes. Vallas fremste forsvarere er sterkt representert. Både Roar Flåthen og Jens Stoltenberg må regne med interne basketak i LO-ledelsen og i samarbeidskomiteen mellom LO og Ap for å få det som de vil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer