Valla vil ha kjempe-LO

JEVNAKER (Dagbladet): LOs nestleder Gerd Liv Valla tar nå til orde for at LO, AF, YS og Norsk Lærerlag bør gå sammen til en stor arbeidstakerorganisasjon. En slik organisasjon vil få over 1,2 millioner medlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valla kom med utspillet på kartellkonferansen til LO Service som nå arrangeres på Halvorsbøle. Hun mener en slik kjempeorganisasjon vil vokse fram gjennom allianser og praktisk samarbeid som allerede er innledet på mange områder. Norsk Kommuneforbund (LO) har en samarbeidsavtale med Norsk helse- og sosialarbeiderforbund (YS). Restene av Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) er allerede i fusjonsforhandlinger med YS. Samtidig pågår forhandlinger med sikte på sammenslåing av Norsk Lærerlag og Lærerforbundet. Under fjorårets transportstreik samarbeidet Norsk Transportarbeiderforbund (LO) og Norsk rutebilarbeiderforbund (YS) som tidligere har vært erkefiender.

- Vil tjene på det

- Jeg kan ikke se hva som skiller interessene til våre medlemmer fra interessene til medlemmene i AF og YS og lærerorganisasjonene. Jeg tror derfor arbeidstakerne i alle disse organisasjonene vil tjene på en sammenslåing, sier Valla.

LOs nestleder tror ikke det nære forholdet mellom LO og Ap vil være til hinder for en framtidig sammenslåing.

LO har i dag 838000 medlemmer, YS har 238000 mens AF har 161000. I tillegg har lærerorganisasjonene til sammen 115000- 120000 medlemmer.

Valla tror ikke forbundene som brøt ut av AF og dannet Akademikerne vil være med i den nye store hovedsammenslutningen. Hun viser til at leger, tannleger, siviløkonomer, sivilingeniører og jurister har en helt annen lønnspolitikk og i større grad aksepterer at markedet bestemmer lønnsnivået.

Større makt

- Akademikerne har stor markedsmakt. De trenger derfor ikke være med i en stor hovedsammenslutning.Vår oppgave er å ta seg av dem som ikke har markedsmakt nok alene, sier Valla.

Valla er den heteste kandidaten til å etterfølge Yngve Hågensen som LO-leder. Utspill fra hennes side vil derfor bli tillagt betydelig vekt. Tidligere i høst tok hun til orde for at Ap-ledelsen burde akseptere kontantstøtten som et faktum og gå i forhandlinger med Bondevik-regjeringen om statsbudsjettet. Det ble også resultatet.

MAKTSUGEN: LOs nestleder Gerd Liv Valla vil ha alle større lønnstakergrupper inn i LO.