Valla vurderer søksmål mot LO

Fortsetter krigen mot LO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka «Min historie», som kommer mandag, vil Valla ta oppgjør med sin tidligere turkamerat og politisk nære venn Jens Stoltenberg. På pressekonferansen mandag formiddag kommer hun også til å kommentere striden mot LO, som har nektet å gi ut psykiaterrapportene som lå til grunn for Fougner-utvalgets konklusjon om mobbing.

I et intervju med Dagbladet Magasinet i dag gjør Valla det klart at hun ikke akter å godta at Fougner-granskningen og de sakkyndige psykiaterne Lars Weisæth og Odd H. Hellesøys dom over henne blir stående.

Hun anklager psykiaterne for å misbruke sitt fag og la seg bruke i en prosess mot henne. Hennes motsvar blir trolig søksmål mot LO.

Misbruk av psykiatri

– Det kan ikke være sånn i Norge i 2007 at psykiatere kan fri seg fra etikken gjennom å opptre som konsulenter. Vi har sett bruk av psykiatri i Norge tidligere også. Hamsun er et åpenbart eksempel i dette tilfellet. Jeg håper ingen flere skal bli nødt til å oppleve det samme som meg, sier Valla, og karakteriserer Fougner-granskningen som en inkvisisjon.

– I det ordet ligger at etterforsker, anklager og dommer er én og samme person. Du har ingen ankemuligheter. Rettssikkerhet skal ikke være pynt på kaka, men i denne sammenhengen er alt vi forbinder med rettssamfunnet borte. Når de i tillegg trekker inn psykiatere som karakteriserer og nesten diagnostiserer deg uten en eneste metodisk tilnærming, da er vi ganske ute å kjøre, sier Valla.

– Sier du at dette er noe du vil gå videre med?

– Jeg sier i hvert fall at når boka kommer ut tirsdag, så putter ikke jeg alt i en skuff og er ferdig, sier Valla til Dagbladet Magasinet i dag.

VIL HA INNSYN: Gerd-Liv Valla er klar for et oppgjør med sin tidligere turkamerat Jens Stoltenberg. Foto: Ole C. H. Thomassen
VIL HA INNSYN: Gerd-Liv Valla er klar for et oppgjør med sin tidligere turkamerat Jens Stoltenberg. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Siden intervjuet ble gjort, har Cappelens Forlag gitt beskjed om at pressekonferansen med boklanseringen er mandag. Til ukebladet Henne sa Valla i forrige uke at hun overfor forlaget hadde krevd pressekonferanse.

Forliksklage

Vallas advokat Harald Stabell viser til Vallas uttalelser i intervjuet og til sine egne tidligere uttalelser. Han sier Valla mandag vil fortelle hva hun skal foreta seg overfor LO. Stabell mener Valla har en «prosedabel» sak. Han og flere andre jurister har tidligere kommet med sterk kritikk av Fougner-granskningens metoder og manglende åpenhet.

– Nokas-ranerne har bedre rettssikkerhet når det gjelder dokumentinnsyn, uttalte Stabell i juni – da LO nektet utlevering av og fullt innsyn i alle Fougner-dokumentene.

Framgangsmåten blir trolig at Valla tar ut forliksklage mot LO, og at det deretter blir forliksforhandlinger. Dersom ikke det fører fram, kan det gå mot en langvarig rettstvist mellom den tidligere LO-lederen og LO.