- Vallas rettsikkerhet er truet

Advokat Harald Stabell (60) mener Yssen-gransking er trussel mot Vallas rettssikkerhet. - Konklusjonen ligner en rettavgjørelse, men kan ikke ankes, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Harald Stabell (60), som leder Advokatforeningens strafferettsutvalg, mener Yssen-granskningen er en trussel mot LO-leder Gerd-Liv Vallas rettssikkerhet.

- Jeg skjønner rett og slett ikke hvilket motiv LO hadde for å nedsette denne granskningen, sier Stabell til Dagens Næringsliv.

Advokaten tror ikke situasjonen vil være avklart når granskningsrapporten legges fram fredag.

- Situasjonen er helt uforutsigbar. Det kan bli enda mer uro etter at rapporten har kommet, enn mens granskningen pågikk, mener Stabell.

Han synes utvalgets jobb med å «søke å belyse alle sider av saken» ligner på en rettssak, der utvalget skal finne fram til sakens fakta, muligens foreta en rettslig vurdering, samt trekke en konklusjon. Stabell mener et privat granskningsutvalg ikke er egnet til et slikt formål.

- Granskningsutvalget har ingen kontroll på hvor godt de får saken opplyst, sier Stabell. Han viser blant annet til at vitnene selv avgjør om de vil snakke.

- Konklusjonen kan ligne en rettsavgjørelse, samtidig kan den verken kontrolleres eller ankes, sier advokaten.

Stabell mener Vallas rettssikkerhet står på spill, fordi det er hun som er «anklaget».

- Problemet er et uklart mandat, mangel på offentlighet, ikke tilstrekkelig kontradiksjon der partene får spurt ut vitner, tilfeldighet med hvem som vil vitne, ingen kontrollmulighet og ingen ankemulighet, sier Stabell.

Han tror utvalget er nedsatt bare for å ri av en storm mot Valla i øyeblikket, uten å innse konsekvensene granskningen kan gi videre.

PÅ SPILL Vallas rettssikkerhet står på spill, mener leder i Advokatforeningens strafferettsutvalg Harald Stabell.