Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vallas valg

LO-leder Gerd-Liv Valla eller fylkesmann og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen? Det er de heteste kandidatene til å lede den viktige valgkomiteen i Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralstyret vil i morgen trolig komme med et forslag til landsstyret om knappe to uker.

Topplederstriden mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg er over, men sammensetningen av ledelsen og sentralstyret for det kriserammede partiet blir likevel viktigere enn noen gang. Nå gjelder det kampen om nestledervervene og partisekretæren samt det øvrige sentralstyret.

Og ikke minst handler personvalgene om politisk retning. Dermed vil valgkomiteen få en nøkkelrolle.

Det har vært tradisjon for at LO-lederen har ledet Ap's valgkomité. Det er ikke gitt denne gangen. Valla sitter ikke i sentralstyret og har, etter at hun tok over som LO-leder, markert at LO og Ap er to selvstendige organisasjoner. Likevel er Valla en het kandidat.

Etter at lederstriden nå er over, er Stoltenberg-tilhengerne ikke så opptatt av å få Valla som leder. Fylkesleder Ranveig Frøiland i Hordaland er blant dem som mener LO-lederen ikke bør få denne oppgaven.

Hva vil Jagland?

Jagland/Giske-fløyene, derimot, er nå opptatt av å sikre venstresidas folk inn i valgkomiteen og derigjennom inn i partiledelsen.

- Venstresida bør gå for at Valla blir leder av valgkomiteen, sier en kilde.

Kilden finner Johnsen uaktuell fordi han lenge har vært «utenfor prosessen». Men Jagland ønsker seg neppe Valla og må igjen snakke med Stoltenberg og finne en løsning begge kan leve med. Hvorvidt Valla skal si ja hvis hun blir spurt, har vært drøftet i LOs sekretariat. Hun har, etter det Dagbladet erfarer, fått ulike råd.

- Må samle bredt

- Jeg har ikke tatt stilling til dette ennå. Det er ulike hensyn å ta, sier Valla.

- På den ene siden vil man som leder av valgkomiteen ha påvirkning på hvilke personer som skal lede Ap. Det betyr mye. Men det å blande seg for mye inn i Ap kan gi feil signal i forhold til LOs rolle. Ap er et parti, mens LO er en massebevegelse med medlemmer som stemmer på ulike partier. Det finnes ingen fasit på dette. Det viktige er at det er en person som kan samle bredt, sier Valla og understreker at Ap's gjenreisning uansett går via de brede lønnstakergruppene:

- Og da går veien gjennom fagbevegelsen og LO.

Per Østfold (SV), leder i Transportarbeiderforbundet, sier til Dagbladet:

- LOs leder skal ikke bekrefte gamle strukturer og tradisjoner ved å lede Ap's valgkomité eller sitte i Ap's sentralstyre. Det vil være skadelig for rekrutteringen til LO.

KAN BLI SPURT: LO-leder Gerd-Liv Valla.
Hele Norges coronakart