SAVNET: Per Vålnes har vært savnet siden 1.desember 2011. Ingen lik er funnet og politiet har forsøkt å søke i gulvet under Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn, Balsfjord. Foto: Christian Roth Christensen
SAVNET: Per Vålnes har vært savnet siden 1.desember 2011. Ingen lik er funnet og politiet har forsøkt å søke i gulvet under Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn, Balsfjord. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Vålnes-saken er henlagt

Politiet fant aldri liket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vålnes-saken er henlagt.

Avgjørelsen er tatt av Riksadvokaten, som opplyser til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere saken.

Troms og Finnmark statsadvokatembeter opplyser til Dagbladet at de ikke vil kommentere saken nå, men at Troms politidistrikt vil ha en pressebrief om saken kl. 15. Politiinspektør Einar Sparboe Lysnes skriver i en tekstmelding til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere saken før kl. 15.

Førstestatsadvokat Kjerstin Kvande hos Riksadvokaten sier til Dagbladet at de har avgjort saken hos seg og oversendt avgjørelsen til Troms politidistrikt.

- Hva avgjørelsen går på ønsker jeg ikke å kommentere, sier hun.

Hundeoppdretteren Per Vålnes ble meldt savnet fire dager etter at han feiret 50-årsdagen sin i Balsfjord i Troms i november 2011. Totalt seks personer har vært pågrepet i saken. Tre av dem ble raskt sjekket ut, men Vålnes tidligere samboer, hennes nye kjæreste og en venn av paret har vært siktet for drap. Disse siktelsene er nå henlagt. De tre satt 13 måneder i varetekt før de ble løslatt.

ALDRI FUNNET: Per Vålnes. Foto: Privat
ALDRI FUNNET: Per Vålnes. Foto: Privat Vis mer

Politiet har aldri klart å finne noe lik i saken, selv ikke etter omfattende søk og utgravinger under Vollan gjestestue, og henleggelsen setter punktum for en langvarig og kostbar etterforskning. Ifølge VG kostet søket på Vollan Gjestestue alene 20 millioner kroner.

- Undersøkelsene ved gjestetua var så grundige at politiet er sikre på at levningene ikke ligger der, sa førstestatsadvokat Fause til NTB i juli, da saken ble sendt til Riksadvokaten 3. juli i år. Da ble det anslått at avgjørelsen ville foreligge over sommerferien.

De siktedes forsvarere har lenge ment at saken bør henlegges.

- Saken burde vært henlagt straks det var klart at det ikke ble funnet noe lik i gjestestuen, sa advokat Christian Wiig til Aftenposten tidligere i år.

Erik Ringberg, bistandsadvokaten til Vålnes' barn, henviser til førstestatsadvokaten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram