Valser over Saga

Sjelden har en toppsjef klart å legge seg ut med så mange så raskt. Det måtte en tidligere NHO-president til. - Det vil ta lang tid å reparere forholdet og bygge opp et samarbeid med Diderik Schnitler, sier tillitsvalgt Espen Løken i Saga Petroelum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få timer etter at tidligere NHO-president Diderik Schnitler tiltrådte som toppsjef i Saga Petroleum 15. mai i år, hadde han fått minst halvparten av de 1550 ansatte i det private oljeselskapet mot seg.

På sin første arbeidsdag erklærte han på et stort allmøte at rundt 100 av de ansatte skulle få nye arbeidsgivere: Ansatte innen økonomi, IT, kontor og eiendom skulle «outsources», for at ledelsen skulle kunne holde fokus på kjernevirksomheten.
Fire ukers forhandlinger mellom ansatte og ledelse førte bare til en liten reduksjon av antallet som skulle ut av Saga. De ansattes organisasjoner svarte med felles front mot ledelsen. For første gang i Sagas 26-årige historie var det åpent brudd mellom ledelse og ansatte, demonstrasjoner og brudd på alt samarbeid mellom ansatte og ledelse.

Trakk seg

Mens oljeprisen stuper til sitt laveste nivå på ti år, og Saga-aksjen faller og faller, viker Diderik Schnitler likevel ikke unna det kontroversielle: Dagen etter at de ansatte brøt alt samarbeid, fikk han styret med på forslaget om å utrede virksomhet i ayatollaenes Iran. Det falt nåværende NHO-president Leif Frode Onarheim tungt for brystet. Tirsdag trakk han seg fra sitt verv som nestleder i Saga-styret i protest mot Iran-planene.

Slett behandling

I går kom de ansattes foreløpig siste forsøk på å nå fram overfor Schnitler: Bedriftsforsamlingen, konsernets øverste organ, ble innkalt av de ansatte til å stemme ned outsourcing-planene. De ansatte trengte sju stemmer fra de aksjonærvalgte for å lykkes. Men nådde ikke fram.

- Vi må konstatere at vi ikke lyktes i dette som for oss er en svært alvorlig konflikt. Vi ser dette som en slett behandling av folk som har vært ansatt her i årevis. Mange reagerer sterkt på det, sier Espen Løken, tillitsvalgt i Saga og ansatterepresentant i styret.
- Har Schnitler mistet all tillit?

- Når Schnitler kommer inn med dette som sitt første utspill, er det klart det vil ta tid å reparere det som er skjedd og å bygge opp tillit i nærheten av den vi hadde til hans forgjenger Asbjørn Larsen, som vi i løpet av 19 år aldri hadde noen konflikter med.

- Kapitulerer dere nå?

- De ansattes organisasjoner skal ha et møte i dag, hvor vi skal diskutere hva vi skal gjøre videre, sier Løken.

Utfordrende

- Det har vært en utfordrende start, ja, svarer Schnitler på spørsmål om sine første seks uker som konsernsjef i Saga.

- Det er aldri hyggelig med konfrontasjoner, men jeg ser det som positivt at folk bryr seg og er opptatt av seg selv, sine kolleger og bedriften. Vi har egentlig det samme målet, det som er best for Saga over tid. Men jeg føler vel egentlig at vi er i ferd med å legge konfrontasjonene bak oss. Bakteppet er at både selskapet og bransjen er i en meget utfordrende situasjon på grunn av den lave oljeprisen. Å tro at Opec ordner opp ville være uansvarlig. Målet er å ha en så liten organisasjon som mulig, sier Schnitler.