Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valuta-marerittet fortsetter i Indonesia

JAKARTA (NTB-DPA): Indonesias hardt pressede valuta fortsatte å falle i dag, og nådde et nytt bunnivå i forhold til amerikanske dollar. Valutakrisen har ført til sterk sosial uro, og på øya Java ble opprørspolitiet satt i skjerpet beredskap for å avverge eventuelle opptøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringstjenestemenn sa at landets næringsliv trolig blir nødt til å kvitte seg med opp til en million ansatte som følge av valutakrisen. Finansminister Mar'ie Muhammad understreker at regjeringen verken kan eller vil hjelpe private selskaper som ikke greier å betjene sin gjeld.

Indonesiske rupiah ble i dag notert til 15 000 i forhold til amerikanske dollar. Den har dermed mistet nærmere 85 prosent av sin verdi siden juli i fjor, da kursen ble notert til 2400 før valutakrisen veltet inn over det sørlige Asia.

Nervøst

I den vanligvis travle hovedstaden Jakarta hersket det torsdag en nervøs ro. Mange hoteller sto tomme fordi utenlandske forretningsmenn for tiden skyr Indonesia som pesten, men mange av byens innbyggere hadde det travelt med å gjøre innkjøp foran avslutningen av den muslimske fastemåneden Ramadan.

Tidligere denne måneden brøt det ut panikkartet hamstring i hovedstaden, da rupiahen falt til 11 000 i forhold til dollar. Svekkelsen av den indonesiske myntenheten har også ført til betydelige fall i kursene på andre valutaer i det sørlige Asia.

I forrige uke undertegnet president Suharto en avtale med det internasjonale pengefond IMF om en støttepakke som skal hjelpe rupiahen over krisen. Men verken denne avtalen eller kunngjøringen om at Suharto vil ta en sjuende femårsperiode som indonesisk statssjef bidro til å berolige markedene.

Java-uro

I byen Jember i den østlige delen av Java ble opprørspolitiet satt i skjerpet beredskap torsdag, for å forhindre plyndring og andre uroligheter. I forrige uke ble denne byen med to millioner innbyggere rammet av opptøyer blant demonstranter som protesterte mot sterke økninger av matvareprisene.

Både indonesiske militære og utenlandske diplomater har advart om faren for en ny oppblussing av uroen som følge av den vedvarende valutakrisen. Myndighetene er spesielt bekymret for at muslimene kan la sitt sinne gå ut over kinesiskættede mindretall i storbyene Jakarta, Bandung og Surabaya.

De etniske kineserne, som for en stor del er kristne, utgjør rundt 5 prosent av befolkningen i det overveiende muslimske Indonesia. Men de styrer en langt større del av landets handel enn dette tallet skulle tyde på, og står derfor utsatt til når skylden for den økonomiske krisen skal fordeles.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!