VALUTAURO: - Forventningene til pengepolitikken i de store sentralbankene er en viktig faktor bak uroen, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Are Haram / Finansavisen
VALUTAURO: - Forventningene til pengepolitikken i de store sentralbankene er en viktig faktor bak uroen, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer

Valutakursen stupte og utløste rentesjokk i Tyrkia

Sentralbanken i Tyrkia grep inn og satte opp styringsrenten til 10 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Uroen skapte usikkerhet i fremvoksende økonomier i slutten av forrige uke og begynnelsen på denne uken. Børsene falt mer enn på lenge.

En rekke fremvoksende økonomier fikk juling og i Argentina var det fare for kollaps. Argentinske pesos og tyrkiske lira stupte.

Uroen preget også norske kroner som i løpet av få formiddagstimene mandag gikk fra 8,40 til 8,46 mot euro. Onsdag koster en euro 8,44 kroner

Valutaflukten skyldes særlig frykten for strammere pengepolitikk fra Fed og Bank of England, utsiktene til svakere kinesisk økonomi spesielt og svakere vekstutsikter for fremvoksende økonomier generelt, sa seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets på HegnarTV tirsdag.

Utløste rentesjokk Uroen kunne ikke fortsette og tirsdag kveld tok sentralbanken i Tyrkia grep. En ukes reporente, som anses for styringsrenten, ble hevet fra 4,5 til 10 prosent. Over natten innlånsrente ble satt opp fra 3,5 til 8 prosent.

Bankenes utlånsrente ble hevet med hele 4,25 prosentpoeng, fra 7,75 prosent til 12 prosent, for å få valutaen under kontroll.

Rentesjokket i Tyrkia sent tirsdag kveld førte også til at frykten rundt fremtredende økonomier ble redusert og det gikk et lettelsens sukk gjennom markedet.

Alle endringene var større enn ventet. Rentehevingene kommer som en følge av kraftig depresiering av liren etter at en korrupsjonsskandale rammet regjeringen i forrige måned. Svekkelsen har skutt fart den siste uken, som følge av uro knyttet til utsiktene for fremvoksende økonomier, skriver DNB Markets i onsdagens morgenrapport.

Hevingene kan også være et forsøk på å gjenvinne markedenes tillitt etter at sentralbanken, som følge av politisk press i forrige uke holdt renten i ro (noe som også har bidratt til å svekke liren). Og det til tross for svakere lire og høy inflasjon. Det nærmer seg valg og politikerne frykter at høyere rente vil dempe veksten i økonomien, heter det også i morgenrapporten.
 
Rentehevingen virket Den tyrkiske liren styrket seg markert etter at den sentralbankens renteendringer ble annonsert. Tiltakene har også bidratt til bedre stemning i de finansmarkedene og trekkes frem som en forklaring på oppgangen vi ser på de asiatiskeaksje markedene denne morningen.

Nikkei-indeksen i Tokyo steg hele 2,7 prosent til 15.383,91 onsdag, mens den bredere Topix-indeksen endte opp 2,6 prosent til 1.256,18. Dagens opptur var den sterkeste på fem måneder.

Også ellers i Asia er bildet entydig positivt, men oppturen er ikke like sterk som i Japan. Hang Seng i Hong Kong er opp 0,9 prosent, mens CSI 300 i Shanghai klatrer 0,3 prosent.Kospi i Sør-Korea hopper 1,3 prosent.

Det ventes børshopp i Europa i kjølvannet av beslutningen og i Oslo er hovedindeksen opp 0,5 prosent fra start onsdag.

Flere nyheter Skatte- og rentesjokk preger Oslo Børs
Frykter at banken snoker
Dette vil Forbrukerombudet ha slutt på