Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valutasjokk: Klokkene blir dyrere

- Dette er ingen god situasjon, sier urmaker Halvor Bjerke om valuta-svingningene i Sveits.

Urmaker Halvor Bjerke: Følger nøye med på utviklingen i Sveits. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen.
Urmaker Halvor Bjerke: Følger nøye med på utviklingen i Sveits. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Torsdagens store overraskelse kom da den sveitsiske sentralbanken (SNB) gikk bort fra sin offisielle politikk om et valutagulv på CHF 1,20 per EUR. Samtidig ble renten kuttet fra -0,25 prosent til -0,75 prosent.

Den familieeide kjeden Urmaker Bjerke, som er blant Norges største tilbydere av sveitsiske luksusklokker, ble ikke positivt overrasket over meldingen fra den sveitsiske sentralbanken.

Klokkeprisene vil øke - Det kommer ikke til å skje noe på kort sikt, men det er helt opplagt at prisene på sveitsiske klokker vil stige. Det vil være helt håpløst hvis sveitserne nå skal selge produktene sine 10-20 prosent dyrere. Dette er ingen god situasjon, sier urmaker Halvor Bjerke til Finansavisen.

Bjerke mener det er alt for tidlig å spekulere i hvor mye prisene til slutt vil stige. Han forteller at tidligere har Urmaker Bjerke i tider med valutavekkelse forhandlet med fabrikanten for å opprettholde en «tålelelig pris».

Usikkert utfall - Men nå når hele verden får en høy kjøpspris, hjelper ikke det. Jeg vil anta at fabrikkene prøver å sette ned kostprisen siden råvarene blir billigere, mens arbeidskostnadene internt vil stige. Så det er usikkert hvordan det blir, sier Bjerke til Finansavisen.

Flere nyheter Storbankene starter året med rentekutt Nytt rentesjokk - Sveitserfranc løper løpsk Nordea kutter renten

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media