BERYKTET VAMPYR: Sava Savanovic figurerer i flere serbiske fortellinger, og fikk på nytt mye oppmerksomhet for noen uker siden.
BERYKTET VAMPYR: Sava Savanovic figurerer i flere serbiske fortellinger, og fikk på nytt mye oppmerksomhet for noen uker siden.Vis mer

Vampyrfrykt var PR-stunt

Lokale myndigheter i Serbia advarte aldri mot vampyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyheten om at lokale myndigheter hadde advart befolkningen i en landsby i Serbia mot en vampyr, fikk stor internasjonal oppmerksomhet for noen uker siden.

Meldingene gikk ut på at en gammel mølle, som ifølge legenden skal ha vært hjemstedet til landets mest beryktede vampyr, Sava Savanovic, hadde kollapset.

- Folk er bekymret. Alle kjenner til legenden om vampyren, og tanken på at han nå er hjemløs og er på utkikk etter et nytt sted å bo, og muligens er på jakt etter nye ofre, gjør folk livredde. Vi er alle redde, uttalte Miodrag Vujetic, ifølge ABC News, som presenterte ham som medlem av kommunestyret.

Eier restaurant Vujetic har imidlertid sluttet som lokalpolitier, og da han sendte ut advarselen, unnlot han å fortelle at taket på mølla hadde kollapset for ett år siden, skriver nyhetsbyrået AFP.

Den samme mannen har i mange år prøvd å trekke flere turister til landsbyen, som huser rundt 1000 innbyggere.

Dette vil også tjene ham selv, siden han eier både en restaurant og en bensinstasjon på stedet.

Hans etterfølger Milun Prokic understreker imidlertid overfor AFP at lokalmyndighetene ikke har noe med denne advarselen å gjøre.

- Festlig Da landsbyens innbyggere fikk høre om den internasjonale omtalen, som blant annet omhandlet en angivelig økning i salget av hvitløk, reagerte de med latter, ifølge nyhetsbyrået.

- Dette er festlig! Vi alle planter hvitløk, og vi har alltid hatt hvitløk hengende ned fra taket, sier landsbybeboer Nikola Jovanovic.

Turistmyndighetene i Serbia synes ikke dette er like morsomt. Talskvinne Danijela Vlatkovic sier at de mener denne type myter ikke bør brukes til offisiell promotering.

Vujetic holder fast ved deler av sin versjon.

- Vi burde ha reparert taket på mølla for lenge siden. Det er best å ikke utfordre skjebnen, sier han til AFP.