Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Van Gogh drept av politikjent islamist

Mannen som er mistenkt for drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh, ble trolig drevet av religiøse motiver. Nederlands sikkerhetspoliti kjente til mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den antatte drapsmannen har både nederlandsk og marokkansk statsborgerskap. Han ble anholdt kort etter drapet på Theo van Gogh, en fjern slektning av maleren Vincent van Gogh, på åpen gate i Amsterdam tirsdag.

Den 47 år gamle van Gogh ble skutt da han kom syklende gjennom Amsterdams gater. Deretter stakk drapsmannen to kniver i kroppen hans, og til den ene av disse knivene skal det ha vært festet en lapp som ifølge nederlandske medier inneholdt sitater fra Koranen.

Søkelys

I et felles brev til den nederlandske nasjonalforsamlingen onsdag skrev justisminister Jan Hein Donner og innenriksminister Johan Remkes at den arresterte 26-åringen fra før av var i sikkerhetspolitiet AIVDs søkelys. Han sto imidlertid ikke på listen over prioriterte mistenkte.

AIVD har en liste med navn på rundt 150 antatte islamistiske ekstremister som politiet frykter kan begå terrorhandlinger. Donner og Remkes framholdt at det ikke var grunn til å tro at 26-åringen hadde slike planer.

- I lys av det vi nå vet, bør vi alvorlig overveie den kjensgjerning at mannen handlet ut fra en radikal islamistisk overbevisning, tilføyde de to ministrene. Verken politiet i Amsterdam eller den arrestertes forsvarer ville onsdag kommentere saken.

Frykt

Mange nederlendere frykter at drapet på van Gogh betyr et farvel til det trygge og fredelige samfunnet de er vant til å leve i. Nederland har lenge vært kjent for sin toleranse og for samhold og gjensidig respekt mellom ulike samfunnsgrupper.

- Drapet kan være begynnelsen på en spiral der samfunnsgrupper begynner å se på hverandre som fiender, skrev den kristne avisen Trouw onsdag.

Den populære Algemeen Dagblad minnet om drapet på den høyrepopulistiske politikeren Pim Fortuyn i 2002.

Fortuyn var kjent for å ha og gi uttrykk for sterke meninger i omstridte spørsmål, og det samme kan sies om Theo van Gogh. Nederlandske muslimer bør i klare ordelag fordømme drapet på van Gogh, for å unngå antimuslimske reaksjoner, skrev Algemeen Dagblad. (®NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media