Van Gogh-mysterium løst med detektivarbeid

I ni år har ekspertene trøblet med å finne ut av dette bildet.

 SAMME BILDE : Blant annet ved å studere det underliggende maleriet av to wrestlere (t.h) kunne ekspertene fastslå at det var snakk om et genuint Van Gogh-maleri. Foto: REUTERS
SAMME BILDE : Blant annet ved å studere det underliggende maleriet av to wrestlere (t.h) kunne ekspertene fastslå at det var snakk om et genuint Van Gogh-maleri. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekspertene på Krüeller-Müller-museet i Nederland gjorde en aldri så liten oppdagelse da de nylig undersøkte maleriet «Still life with meadow flowers and roses».

Kunstneren bak maleriet, som viser en blomsterbukett i vase med blomster liggende rundt, har hittil vært svært vanskelig å fastslå for ekspertene.

Det var før de satte i gang det rene detektivarbeidet.

Ny røntgenteknologi Ekspertteamet brukte en ny røntgenteknologi for å undersøke bildet nærmere. På denne måten kunne de granske det underliggende bildet av to wrestlere i detalj.

Med de nye opplysningene fra dette arbeidet sammenholdt med kunnskapen om Vincent Van Goghs karriere, kunne eksperttemaet slå fast at det dreide seg om et Van Gogh-maleri.

Nederlandske Vincent van Gogh regnes som en av de største kunstnerne i verden. Han produserte de fleste av sine verk over en tiårsperiode, mot slutten av 1800-tallet.

- Det var ikke noen skikkelig «aha-opplevelse» for oss. Bitene bare falt på plass, sier Louis van Tilborgh ved Van Gogh-museet i Amsterdam til nyhetsbyrået AP.

Stor usikkerhet Maleriet ble imidlertid ansett som et Van Gogh-maleri da Krüeller-Müller-museet kjøpte det 1974.

- Men da det ble hengt opp på veggen, begynte mange å tvile på ektheten, forteller Tilbrogh.

Blant annet var størrelsen på lerretet noe som fikk ekspertene til å stusse. Flere mente at det var for stort til å stamme fra perioden da Van Gogh var aktiv.

I tillegg var signaturen på et uvanlig sted til Van Gogh å være. Derfor besluttet museet i 2003 å kreditere maleriet til en ukjent kunstner.

Fem år tidligere oppdaget ekspertene til sin store forbløffelse at det skjulte seg et annet bilde bak blomsterbuketten. Teknikken som er brukt på de to wrestlerne er også blant faktorene som bidro til at ekspertene nå altså kan fastslå at Van Gogh står bak.