Vandaler i Wikipedia

Vandalene som besøker nettleksikonet Wikipedia, har tatt livet av levende politikere, skriver Mentz Tor Amundsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens han spilte i pausen under Superbowl i forrige uke ble Bruce Springsteen homse på Wikipedia. Nettleksikonet er åpent for alle, og alle kan gå inn og redigere artikler som allerede er publisert. Vandalene, som er blitt en trussel mot leksikonet, etterlater seg ikke andre spor enn en IP adresse, som sjelden avslører hvem som står bak. Når undersøkelser blir foretatt finner man oftest hvor feilinformasjonen kommer fra, men ikke hvem som har redigert artiklene. Online software skanning som søker opp IP adresser fant i 2007 pålitelige beviser for at injurierende endringer i biografien om Australias statsminister John Howard var skrevet av noen i hans egen stab. Hvem det var vet man ikke. Det blir også sagt at feilopplysninger om Sinn Féin lederen Gerry Adams kom fra en PC i Vatikanet, og at usanne opplysninger om Irans president Mahmoud Ahmadinejad var produsert av en tjenestemann i CIA. Artikkelen om dysleksi blir stadig besøkt av vandaler som roter det til med uleselige bokstavsammensetninger.

Wikipedia er det største verdensomspennende eksperiment for å skape et nettleksikon som er det mest omfattende kildeverk tilgjengelig for alle. Leksikonet har i dag nær 3 millioner artikler på engelsk, og tilsammen 12 millioner artikler i alle nasjonale utgaver.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer