Vandaler overtok studentopprør

PARIS (Dagbladet): 85 demonstranter og politifolk ble skadd under gårsdagens store demonstrasjon for bedre forhold i franske skoler. På slutten av arrangementet knuste og ødela noen hundre vandaler alt de kom over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tok brodden av studentenes krav om flere lærere og bedre arbeidsvilkår.

Stedet er nederste del av Boulevard Raspail i Paris. Skoleelevene, som har demonstrert fredelig så langt, får beskjed om å gå fra hverandre. Noen hundre nekter å adlyde ordren. Opprørspolitiet har tatt oppstilling langs tilstøtende gater.

Plutselig blir stillheten brutt av et glassvindu som blir knust. Politiet styrter til, og klarer å se hvem av de unge som kastet steinen. Han blir overfalt av tjue politimenn, lagt i bakken, sparket i skrittet og ansiktet og brutalt slått før han blir sluppet løs.

Tåregass

I mellomtida har ungdommene nærmet seg politiet i en kompakt klynge og gått til stormangrep med steiner og tomflasker. Politiet forsvarer seg med tåregass. Scenen er klassisk for en avsluttende demonstrasjon i Paris. Bare at denne gangen dreier det seg om svært unge, 14- 16 åringer, med skjerf foran ansiktet, som nekter å snakke om noe som helst.

De har gitt opp alt, ikke minst skolen, men benytter sjansen under skoleelevenes demonstrasjon. 85 personer ble skadd i opptøyene, og 82 ble arrestert.

Den offisielle demonstrasjonen gikk pyntelig for seg. 250000 i hele Frankrike. Det er mindre enn sist, men mange har fått forbud av foreldrene.

- Vi demonstrerer mot vandalene, og for flere lærere og bedre arbeidsvilkår, sier Aurelie, 17, fra Sophie Germain-gymnaset i Paris. Hun går med plakat som setter likhetstegn mellom oktober 1998 og mai 68.

- Du kan ikke sammenlikne, sier Gérard Niot, lærer fra fagforeningen SNES. Han var selv aktiv i 1968, og synes skoleelevene i 1998 er mer modne.

Smadret

Det er ikke eiendomsmekleren Jacques Toranian enig i. Hans vindu er blitt smadret av vandaler.

- 1968 var mer sympatisk, sier han, og synes han ser hat i hvert blikk, i motsetning til for 30 år siden.

- Du representerer rikdommen. Du må dele litt, sier en ung forbipasserende demonstrant aggressivt.

Vandalene velger ikke tilfeldige mål.