- Vandrende tidsinnstilte bomber

Ifølge politiet er det mer enn 100 barneranere i Oslo mellom 14 og 18 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag natt ble tre nye barneranere pågrepet av politiet i Oslo. De var 17 og 18 år gamle.

- Felles for de verste barneranerne er at de er kommet til Norge uten foreldre. De fleste har somalisk bakgrunn. Noen er kommet med søsken, andre med noen de har angitt som foreldre, som ikke er det. Går det bra, er det mer lykke enn forstand, sier visepolitimester Roger Andresen i Oslo.

Alene

Mange får merkelappen «versting». Det som var en barnevernssak, blir en straffesak. Hjelpeapparatet fanger dem ikke opp.

Barneranerne raner stort sett jevnaldrende, ifølge Andresen. De reiser fra østkanten og raner på vestkanten.

- Det er ingen tilfeldighet. De jakter på statussymboler. Det er skremmende hvor total mangel de har på empati overfor ofrene sine. Det må gripes inn i tide. Dette er folk som kan komme til å drepe på sikt. De er vandrende tidsinnstilte bomber.

Skremmer etterforskere

Andresen forteller at flere av de såkalte barneranerne skremmer garvede politietterforskere.

- De reagerer på at unge mennesker kan gi så totalt f... i en avhørssituasjon. Noe er åpenbart vesentlig galt på det mentale planet, og det er tydelig at det strekker seg tilbake i tid. Når vi får fatt i dem, er det nærmest irreversibelt. De skulle vært hanket inn for lenge siden. Barna har traumer fra granater og kuler, det kan nesten ikke gå bra, mener Andresen.

- Greier vi å stoppe barneranerne, har det stor innvirkning på ransstatistikken. Vi opplever at barn vi pågriper og overlater til det kommunale barnevernet, dukker opp igjen. Er barnevernet kompetent nok? Jeg tviler ikke på at de gjør sitt beste, men de må ha kompetanse i psykologi, og det må være et sted de ulykkelige ungene kan være der symptomene fanges opp tidlig.