Vandreren overlistet i natt

Det var en svært ustelt og medtatt Terje «Vandreren» Larsen som ble pågrepet i 05-tida ved en sæter i Ottadalen. Han er mistenkt for over 160 hytteinnbrudd i sommer, og kan ha passert 1000 hytteinnbrudd i sin utrolige forbryter-karriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I to uker har rundt 20 politifolk og frivillige holdt døgnvakt i fjellheimen for å pågripe Hytte-Norges store skrekk. To ganger har 43-åringen unnsloppet med meterknapp margin, men i natt ble det satt en effektiv stopp for hans siste hytteraid.

- Det var en politipatrulje til fots som gikk på Vandreren, stråler lensmann Åge Rønningen i Skjåk.

Menneskejakten har opptatt mesteparten av tida hans de siste ukene, og lensmannskontoret har gjort alt for å få Vandreren tilbake bak lås og slå etter at han rømte fra permisjon 29. april i år. Siden da har rømlingen gått fra hytte til hytte i fjellet.

Ustelt og illeluktende

Terje «Vandreren» Larsen (43)

  • Dømt 13 ganger for til sammen 823 innbrudd
  • Dømt første gang i 1979 for hytteinnbrudd i bergensområdet
  • Siden den gang har han herjet i Oppland og Hedmark
  • Dømt i 1992 for legemsbeskadigelse med døden til følge
  • I oktober ble han dømt til to års fengsel for 450 hytteinnbrudd i østlandsområdet
  • Forsvant etter permisjon 29. april
  • Siden da tror politiet han har tatt seg inn i 50-60 hytter i Ringsaker, over 50 hytter i Stor-Elvdal, 25 hytter i Alvdal/Folldal og over 30 hytter i Dovre/Lesja

- Han bar tydelig preg av det lange oppholdet ute i naturen. Han var svært furet og værbitt - mildt sagt svært ustelt, humrer lensmannen.

Nå gleder han seg til å gi den glade meldinga til lokalmiljøet. Folk har meldt seg frivillig for å sitte lyttevakt rundt om i fjellet og gå patruljer for å overliste Vandreren som har ligget foran jegerne i hele sommer. Legenden om den dristige hytte-skurken har vokst for hver uke han har vært på frifot. Ikke siden Gjest Baardsen har en kjeltring ertet på seg så mange lensmenn i Oppland og Hedmark.

Leste Vandrerens trekk

Etter å ha herjet i Ringsaker kommune, beveget 43-åringen seg i retning Skjåk. De siste dagene har innbruddsmeldingene strømmet inn til lensmannen som har plottet inn reiseruta på kartet. Rønningen leste terrenget og gjettet hvor ferden gikk, og dirigerte mannskapene til å ligge i forkant av Vandreren. Det var slik de klarte å spore ham opp i natt da politiet fant ham gående ved sæteren Stavåsen på grensa mellom Lom og Skjåk.

Han ble påført håndjern og eskortert noen kilometer gjennom det bratte terrenget til nærmeste vei. Deretter bar det til fengselet i Hønefoss.

- Nærmest overnaturlige sanser

- Dette blir en stor lettelse for hyttefolket. Hyttene har vært i, blir forlatt svært rotete og tilgriset av både mat og avføring, sier Rønningen.

- Er dette siste gangen Vandreren terroriserer hyttene i området?

- Jeg håper jo selvsagt det, men jeg tror nok ikke dette er det siste vi har sett av ham.

Mønstret er alltid det samme under innbruddene: Vinduet knuses, hytta tømmes for sprit, nyttige plagg og hermetikk. Kort tid etter er Vandreren på vei til neste hytte. Han er mistenkt for over 160 hytteinnbrudd siden han slapp ut på permisjon i vår.

- Han er vaktsom som et dyr og har nærmest overnaturlige sanser. Men vi skal ta ham, sa lensmann Rønningen til Dagbladet tidligere denne uka.

KATT OG MUS: I over tre måneder har Terje Larsen klart å holde seg unna politiet. I natt ble han overlistet og pågrepet uten dramatikk.