Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vanekriminelle isbjørner raserer kulturminner

Verneverdige hytter på Svalbard ødelegges av isbjørn-innbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til nå i år har politiet på Svalbard funnet fem ødelagte hytter. En av dem ligger på Kongsøya, midt i området der isbjørn-tettheten er størst i verden.

- Vi ser mange variasjoner i fremgangsmåten isbjørnene bruker, forteller Arild Lyssand, sysselmannsførstebetjent til Dagbladet.no.

- De går inn gjennom vinduer eller tak, eller så knuser de veggen og går inn den veien. Vel inne i hyttene, ødelegger de alt.

Leter etter mat

Årsaken til at isbjørnene angriper hyttene, er at de er på leting etter mat.

- De kan lukte blant annet nødrasjoner, mel og hermetikk inne i hyttene. Det de finner, blir åpnet og spist, sier han.

Fordi hytter som regel betyr mat, gjør bjørnene flere og flere innbrudd. Etterhvert blir de spesialister.

Vanekriminell

For noen år siden var det spesielt én isbjørn-familie som skapte trøbbel for Svalbard-politiet. En binne og hennes to unger var på tokt utenfor Svea.

VILLE ÅPNE DØREN: På denne hytta i Duner-bukta, øst for Spitsbergen, knuste isbjørnen veggen, slik at den kunne åpne døra inn til hytten. Foto: ARILD LYSSAND
VILLE ÅPNE DØREN: På denne hytta i Duner-bukta, øst for Spitsbergen, knuste isbjørnen veggen, slik at den kunne åpne døra inn til hytten. Foto: ARILD LYSSAND Vis mer

- Så vidt jeg husker raserte den bjørne-familien alene 23 bolighytter på jakt etter mat.

Alle de tre bjørnene ble avlivet, og i isbjørnmagen fant politiet Toro-suppeposer, Rett-i-koppen-pakker og russisk ferdigmat.

Ødeleggelsene isbjørnene påfører Svalbards verneverdige bygg, skaper mye ekstraarbeid:

- Kulturminner blir forringet, og vi må ut for å reparere skadene sier Lyssand til Dagbladet.no.

image: Vanekriminelle isbjørner raserer kulturminner
Slik så en av de 23 bolighyttene som isbjørnfamilien raserte, ut etter angrep i 2002...
...og slik så den ut inni
Et annet kjøkken, ble ødelagt i isbjørnenes jakt på mat.
GJENNOM TAKET: Her har isbjørnen klatret gjennom taket på den verneverdige hytta på Kongsøya, for å spise opp all maten inni.
USIKRET KULTURMINNE: Hyttene er kledd i papp, med trepanel innvendig. Det er ikke vanskelig for en tung isbjørn å knuse seg vei inn i hytta.
FAMILIEKRIMINALITET: Den lille isbjørnfamilien rakk å gjøre 23 hytte-innbrudd, før de ble avlivet av politiet på Svalbard. I magesekkene til bjørnene fant obdusentene nødproviant av mange slag. På bildene under, kan du se hva de rakk å gjøre før de ble avlivet.