DRAPSSTEDET: Hilda Feste (98) bodde her i Gamleheimshagen på Os. Det var her drapet skjedde om kvelden 1. januar i år. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
DRAPSSTEDET: Hilda Feste (98) bodde her i Gamleheimshagen på Os. Det var her drapet skjedde om kvelden 1. januar i år. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

- Vanlig å drikke en hel flaske sprit

Kameraten til den drapstiltalte 19-åringen sier at de hadde drukket mindre enn vanlig den dagen Hilda Feste (98) ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg tror vi drakk en halv flaske 60 prosent sprit. Vi har drukket mye mer tidligere. Det har ikke vært uvanlig at vi har hatt en hel flaske hver, og den har gjerne gått med i løpet av natta, forklarer kameraten.

De to var sammen i kameratens leilighet, men var kommet i krangel på grunn av en play station. Tiltalte hadde da tatt med seg noen av sakene sine og gått fra leiligheten.

- Litt brisen
Aktor og statsadvokat Gert Johan Kjelby vil vite hvilken sinnsstemning tiltalte var da han forlot kameraten.

- Han var nok litt brisen. Jeg har sett han mye fullere tidligere. Han har likevel husket det som har skjedd.

Moren til tiltalte skal ha ringt til kameraten seinere på kvelden, og fortalt at han hadde kommet hjem med skrubbsår på handknokene og i ansiktet. Hun ville vite hva som hadde skjedd med sønnen.

- Hun sa at han hadde spydd litt og deretter sovnet. Hun var bekymret fordi det hadde skjedd ting tidligere, forklarer kameraten.

Han kan ikke huske at han selv hadde sett tiltalte spy, men de hadde bare kjent hverandre et halvt års tid.

Dagen etter fikk kameraten en telefon fra sin mor, som fortalte at det var begått et drap på Os. I politiavhør etter at tiltalte var pågrepet i februar har kameraten forklart at han hadde en følelse av at det var 19-åringen som hadde begått drapet.

I retten sier han: - Jeg var forberedt på det, og hadde det på følelsen. Det kunne stemme med tidspunktet han forlot min leilighet. Det eneste han sa til meg etter drapet var at den som hadde gjort det, burde få sin straff.

Kameraten forklarer at tiltalte fikk seg jobb, og at de ikke hadde like mye kontakt i tida etter drapet. Tiltalte holdt seg mer sammen med en annen tidligere bestekamerat.

- Koselig nyttårsaften
Aktor spør om tiltalte har fått noe annet enn alkohol når de har vært sammen, andre rusmidler.

- Nei, i allefall ikke av meg. Jeg tror heller ikke at han har brukt noe annet, sier han.

De to kameratene var sammen på nyttårsaften, sammen med tiltaltes far og hans familie.

- Det var en av de mest koselige nyttårsaftener jeg har hatt. Stemningen var god, og han var glad for å være der, sier vitnet.

Noen dager etter drapet kom tiltalte tilbake til kameraten for å hente PC'er og andre ting han hadde der. Da skal han ha fortalt at han ikke husket hva som hadde skjedd den kvelden 1. januar da han gikk fra kameraten.

-

EKSAMINERER: Aktor og statsadvokat Gert Johan Kjelby eksaminerer kameraten. Bistandsadvokat Beate Hamre følger med.  Foto: Tor Erik H. Mathiesen
EKSAMINERER: Aktor og statsadvokat Gert Johan Kjelby eksaminerer kameraten. Bistandsadvokat Beate Hamre følger med. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer