- Vanlig for Støre å stå på sitt

Per-Kristian Foss (H) mener Støres stahet i Tschudi-saken er ukledeig.

-INHABIL: Høyres Per-Kristian Foss (H) mener utenriksminister Jonas Gahr Støre er inhabil overfor bardoms- og omgangsvennen Felix Tschudi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
-INHABIL: Høyres Per-Kristian Foss (H) mener utenriksminister Jonas Gahr Støre er inhabil overfor bardoms- og omgangsvennen Felix Tschudi. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag presentere en egen habilitetsvurdering av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i saken om den omstridte millionstøtten til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Vurderingen er foretatt av Kvale Advokatfirma, på oppdrag av Dagbladet.
 
Advokatfirmaet slår fast at vilkårene for å konstatere inhabilitet er oppfyllt.

Per-Kristian Foss (H) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sier konklusjonen er helt i tråd med hans egen vurdering.    
  
- Men som advokatfirmaet også påpeker, kan det være ulike meninger om dette blant ulike jurister. Men dersom det er tvil til stede, bør man erklære seg inhabil. Det er det god praksis for i regjeringsapparatet og i skiftende regjeringer, sier Foss. 

-Formalistisk
Støre har hardnakket avvist at han burde ha bedt om en ekstern habilitetsvurdering av barndoms- og omgangsvennen Felix Tschudi før han ga seks UD-millioner i støtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, selv om prosjektet er initiert og styrt av den samme Tschudi. 

Ganggang har Støre understreket det formelle ved at det var Norges Rederiforbund som søkte om støtte, og at det derfor er habilitetsmessig uinteressant at vennen er involvert.

Denne forklaringen får regelrett slakt i advokatfirmaets vurdering:

-INHABIL: Kvale Advokatfirma mener at utenriksminister Jonas Gahr Støre var inhabil da han ga seks millioner i UD-støtte til et prosjekt initiert og styrt av omgangsvennen Felix Tschudi. Foto: Sør-Varanger Avis
-INHABIL: Kvale Advokatfirma mener at utenriksminister Jonas Gahr Støre var inhabil da han ga seks millioner i UD-støtte til et prosjekt initiert og styrt av omgangsvennen Felix Tschudi. Foto: Sør-Varanger Avis Vis mer

- Prinsipielt fremstår dette som overforenklede og formalistiske argumenter. Det er klart at inhabilitet ikke kan avvises på prinsipielt grunnlag fordi søker ikke er den inhabiliserende part direkte, skriver Kvale og legger til:

- En slik regelforståelse vil gjøre inhabilitetsreglene hule og lette å omgå. Det er her, slik det nærmest alltid er, den bakenforliggende realitet som er avgjørende.

Foss er helt enig.

- Jeg syns også at Jonas Gahr Støres formalistiske argumenter, om at søknaden kom fra Rederiforbundet, blir for dårlige. En slik formalitisk regelforståelse vil undergrave habilitetsreglene og gjøre dem mye lettere å omgå. Jeg er enig med advokaten: Det er de bakenforliggende realitetene som er avgjørende, sier Foss.  
  
- Vanlig av Støre
At Støre står på sitt, overrasker likevel ikke:

- Det er vanlig for Støre å stå på sitt. Men det ville nok kledd regjeringen bedre om han hadde vist noe større ydmykhet i denne saken, særlig av hensyn til statsminister Jens Stoltenbergs uttalelser om Lysbakken, sier Foss.

Han viser til at da Audun Lysbakken (Sv) gikk av som statsråd for Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, la statsministeren særlig vekt at statsrådene må ha kontroll på forvaltningslovens habilitetsreglement.

- Han understreket særlig at det er viktig at statsrådene undersøker sin habilitet. Det er viktig at man som statsråd faktisk undersøker og ikke bare bestemmer seg for at man ikke er inhabil, sier Foss.

- Hanskene er av
Like før påske uttalte Arbeiderpartiets representant på kontrollkomiteen, Martin Kolberg, til Aftenposten at opposisjonen driver et politisk spill om tildelingssakene. Han forlanget at Stortinget gjør seg ferdig med sakene innen sommeren.

- Nå er hanskene av. Jeg aksepterer ikke lenger noe konsensus når jeg ser at opposisjonen misbruker situasjonen. De driver politisk spill, sa Kolberg til Aftenposten.

Til det sier Foss at han aldri har opplevd at Martin Kolberg har hatt noen silkehansker på

- Men det står alså ikke på kontrollkomiteen, men på departementene. Bare to departementer har gitt oss svar så langt, og de resterende har sagt at de først vil kunne besvare vår henvendelse i midten eller i slutten av april. Vi er avhengig av svar for å behandle sakene, så dersom Kolberg ønsker fortgang, kan han bruke sine gode kontakter i regjeringen til å få departementene til å gi sine svar tidligere, sier Foss.