Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vanlig influensa: Flere dødsfall

Barn og unge er hardt rammet i årets influensasesong

Foto: Kerstin Mertens / Samfoto
Foto: Kerstin Mertens / Samfoto Vis mer

Ifølge Folkehelseinstituttet ser sesongens influensautbrudd til å ha nådd toppen. Sesongen har så langt vært relativt mild, men har rammet barn og unge hardere enn vanlig.

Det har ifølge FHI vært flere store utbrudd i skoler og barnehager, og instituttet er orientert om at det også har vært dødsfall i disse aldersgruppene.

Eldre, voksne og de aller minste barna ser så langt denne sesongen ut til å være mindre utsatt enn vanlig.

- Selv om det generelt sett har vært en mild sesong for mange, har andelen barn og unge blant de innlagte vært høyere enn normalt. Når det gjelder eldre har det vært færre innlagte denne sesongen, sier Karoline Bragstad, fungerende seksjonsleder ved Folkehelseinstituttet.

I februar døde en elev ved Kongerød ungdomsskole på Rikshospitalet. Dødsfallet skyldtes komplikasjoner som oppstod til vanlig influensa, opplyste Skien kommune.

VISER SMITTESPREDNING: En simuleringsvideo laget av firmaet ANSYS viser hvordan influensabakterier fra ett enslig nys sprer seg over store deler av flykabinen, og hvor langt unna du bør sitte hvis du ikke vil bli smittet. Vis mer

Hittil har drøyt 61 050 personer fått diagnosen influensa av fastlege og legevakt, mens i underkant 2300 personer har vært innlagt på sykehus med influensa, skriver FHI.

Omtrent halvparten av innleggelsene har vært blant personer under 60 år.

Selv om antall smittede ventes å synke fremover, vil det likevel være mye influensa i omløp i flere uker til.

FHI tror årsaken til at barn og unge har vært mer utsatt, skyldes en ny variant av influensa B-virus i omløp.

Sesongen har vært preget av to forskjellige virus: Influensa A og den nye varianten, influensa B-Victoria-virus. Andelen influensa B blant de positive prøvene er økende, og utgjør en klart større andel av prøvene på Østlandet.

- Grunnen til at barn og unge har vært mer utsatt for de

tte viruset skyldes nok at det er et virus som ikke har vært i omløp tidligere, i tillegg til at dette er en type B-virus som sjelden er i sirkulasjon, forklarer Bragstad.

Hele Norges coronakart