- Vanlig med HV-fyll

Befalet var ravende fulle og kokkelaget hadde fest. Fylla er vanlig på HV-øvelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Har du drukket eller sett det blitt drukket på militærøvelse?

  Tidligere i dag skrev Dagbladet.no om de to soldatene i Sogn og Fjordane som ble frattatt våpnenen på grunn av fyll på øvelse natt til torsdag. Mange skrev inn til Dagbladet.no og fortalte at de selv hadde vært med på drikking på øvelser.

  En menig i heimevernet tok kontakt med Dagbladet.no etter å ha sett at oberstløytnant og HV10-sjef Nils Melby hevdet at det ikke er noen drikkekultur i HV.

  Den menige forteller om en øvelse for HV-område 02101 i september i år. Første del av øvelsen var lagt til Heistadmoen ved Kongsberg. Andre dag av den sju dager lange øvelsen, lørdag 21. september, hadde befalet det han beskriver som en «hemningsløs fyllefest» for å ta avskjed med områdesjefen og nestkommanderende som skulle gå av.

  - Det ble satt opp et langbord ute i skauen, der de hadde fest. For å si det sånn, ikke alle befal klarte å stå opp dagen etter. Tomgodset tydet på at de drakk heftig, forteller han til Dagbladet.no.

  Kokkefest


  I tillegg til øl, ble det blant annet drukket whisky og vodka. Ifølge den menige var det 30-35 befal som deltok på festen.

  - Flere av dem kom ravende i tre-firetida på natta, sier han.

  Andre halvdel av øvelsen foregikk i Oslo, med base på fotballbanen på Ljan ved Nordstrand. Her ble hele kokkelaget tatt i massiv drikking. Kokkene ble fratatt våpnene og ilagt refs.

  - Kokkene drakk kraftig hele tiden. De gikk stort sett ikke vanlige vakter ettersom de har lange dager med matlaging. Men den siste natta var også kokkelaget i beredskap.

  Det var da de ble oppdaget, fratatt våpnene og fikk refs. De festglade kokkene fikk imidlertid tilbake våpnene dagen etter da de var blitt edru igjen.

  Oftest befalet


  - Den nye områdesjefen sa siste dagen at slike episoder ville bli slått meget hardt ned på. Men dette sier de jevnlig, og det skjer jo likevel.

  Vår menigmann forteller at de fleste menige stort sett holder seg i skinnet, ettersom de går vakter under øvelsene. Selv har han vært på fem-seks øvelser og har sett drikking hver gang - oftest blant befalet.

  - Forrige gang var vi på Elverum, da gikk befalet inn til byen og drakk. Det er befalet som har den største friheten. Øvelsene foregår jo ofte langt ute i skogen, så det er vanskelig å få tak i drikkevarer. Det er annerledes for befalet som gjerne har tilgang på biler eller kan sende ut sjåførkorpset for å handle, sier den menige.

  Han sier at han ikke har lyst til å stå fram med fullt navn.

  - Da må jeg mest sannsynligvis vaske latrinen hele neste øvelse, sier han.

 • Har du drukket eller sett det blitt drukket på militærøvelse?
<B>ALKOHOL:</B> Selv om langt fra alle i Heimevernet drikker, er det slett ikke uvanlig med alkohol på øvelsene, ifølge Dagbladet.nos lesere.