- Vanlige folk kan ikke bare ringe banken og si: jeg nekter å betale lånet før jeg får en Xbox

Obama holder pressekonferanse om budsjettkrisa.

MØTTE PRESSEN: President Barack Obama holdt i kveld pressekonferanse om den økonomiske krisa i Det hvite hus. Foto: Jewel Samad / AFP Photo
MØTTE PRESSEN: President Barack Obama holdt i kveld pressekonferanse om den økonomiske krisa i Det hvite hus. Foto: Jewel Samad / AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama møtte i 20-tida tirsdag pressen i Det hvite hus for å snakke om den økonomiske krisa i USA.

- Denne morgenen hadde jeg gleden av å snakke med Boehner (republikaneren John Boehner er leder for Representantenes hus). Jeg fortalte ham at jeg er glad for å snakke med ham om alt mulig, ikke bare de tingene jeg synes er viktig, men også ting republikanerne synes er viktig, sa Obama.

- Men en slik samtale bør ikke ha en nedstengning av det offentlige USA hengende over seg som et gissel.

Flere hundre tusen offentlig ansatte er permittert, og en rekke parker og turistattraksjoner er fortsatt stengt. Obama gjentok, som han har sagt flere ganger tidligere, at konservative republikanere holde dem amerikanske økonomien som gissel.

- Vanlige folk kan ikke bare ringe banken og si: jeg vil ikke betale lånet mitt før jeg får en Xbox. Det er ikke sånn det fungerer, sier Obama.

- Forlanger løspenger Eksempelet viser hvor dumt det er at Kongressen forlanger «løspenger» for å gjøre jobben sin, mener Obama.

- To av Kongressen mest grunnleggende oppgaver er å godkjenner et budsjett, og å sørge for at landet betaler regningene sine.

Kongressen kan heller ikke forlange løsepenger for å gjøre jobben sin, sier han.

- Vi kan ikke gjøre utpressing til en del av rutinene våre som et demokrati.

- La oss holde opp med unnskyldningene, la oss holde av avstemning i Representantenes hus, lå oss avslutte denne nedstengningen nå med en gang og få USA tilbake på jobb.

Kina og Japan advarer De siste dagene har også politikere fra andre land tatt til orde for at amerikanerne må finne en rask løsning på uenighetene. Både Zhu Guangyao, finansminister i Kina, og Taro Aso, finansminister i Japan, har gitt uttrykk for bekymring.

- Kina og Japan ønsker jo at USA skal rydde opp så raskt som mulig, ettersom begge, og spesielt Kina, har lånt mye penger til USA, og er redd de skal misligholde lånene, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swebank.

MÅ BLI ENIGE: - De aller fleste venter at de blir enige til slutt, men det er veldig steile fronter her, og ingen vet helt hvor løsningen ligger eller når den kommer, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swebank.

Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MÅ BLI ENIGE: - De aller fleste venter at de blir enige til slutt, men det er veldig steile fronter her, og ingen vet helt hvor løsningen ligger eller når den kommer, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swebank. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Han sier at selv om aksjemarkedene har gått noe ned på grunn av situasjonen i USA, er det ennå ikke snakk om betydelige endringer.

Under kvelds pressekonferanse fikk også Obama spørsmålet om hva han sier til bekymrede kreditorer som lurer på hva som vil skjer framover.

- Jeg vil ikke gjengi noen spesielle samtaler, men min melding til verden er at USA alltid har betalt gjelden sin, og vil gjøre det igjen. Men de ser nok ikke bare på hva jeg sier, men også på hva Kongressen gjør, svarte han.

- Snart over Andreassen i Swebank sier han ikke hadde regnet med at det skulle være så store uenigheter rundt årets budsjett, men tror det hele vil være over om noen dager.

- De aller fleste venter at de blir enige til slutt, men det er veldig steile fronter her, og ingen vet helt hvor løsningen ligger eller når den kommer.

- Uenighetene rundt budsjettet er kanskje av en litt annen og mer prinsipiell karakter enn dette med hevingen av gjeldstaket, tror han.

Andreassen tror budsjettkrisa kan fortsette enda en stund før det begynner å skape betydelige ringvirkninger rundt i verden.

- Foreløpig er det stort sett ting som ikke er så viktig i USA som er stengt, og resten av verden stopper ikke opp av den grunn. Men hvis de ikke får hevet gjeldstaket vil det være en slags konkurssituasjon som utløser mye reaksjoner i verden. Det er svært ubehagelig.

SNAKKET MED OBAMA: Under kveldens pressekonferanse sa Barack Obama at han snakket med John Boehner i morges, uten resultat. Foto: Jason Reed / Reuters
SNAKKET MED OBAMA: Under kveldens pressekonferanse sa Barack Obama at han snakket med John Boehner i morges, uten resultat. Foto: Jason Reed / Reuters Vis mer