Vanlige lyspærer blir trolig forbudt i EU

Forbrukerne skal velge energisparepærer isteden.

UT MED DET GAMLE: Tradisjonelle glødepærer (t.v.) må etter alt å dømme vike plassen for energisparepærer (t.h.) allerede etter nyttår - i EU. Foto: PHILIPP GUELLAND/AFP/SCANPIX
UT MED DET GAMLE: Tradisjonelle glødepærer (t.v.) må etter alt å dømme vike plassen for energisparepærer (t.h.) allerede etter nyttår - i EU. Foto: PHILIPP GUELLAND/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vanlige lyspærer blir trolig totalforbudt i EU, og de mest energikrevende glødepærene blir trolig fjernet fra butikkhyllene alt neste år.

En ekspertgruppe med representanter fra de 27 EU-landene anbefaler at glødepæren skal forbys innen utgangen av 2012. Det er ventet at dette blir vedtatt til våren.

Energikrevende 100-watts pærer skal fjernes alt neste år, og deretter skal glødepærer fases ut i sin helhet, heter det i forslaget.

- Ved å erstatte lampene fra forrige århundre med mer effektiv teknologi, kan europeiske hjem beholde samme kvalitet, men likevel spare energi, CO2 og penger, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs.

Det er ikke lite som kan spares ved å bytte ut glødepærer med sparepærer, halogenpærer eller andre lyskilder i EU-landene, har ekspertene regnet ut.

Ifølge EU-kommisjonen blir den samlede energibesparelsen på 40 TWh, noe som svarer til Romanias samlede energiforbruk gjennom et år. CO2-utslippet reduseres samtidig med 15 millioner tonn årlig.

En gjennomsnittlig husholdning i EU kan spare inntil 460 kroner i året på å skifte ut de gamle lyspærene med sparepærer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer