Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vann i Ap's rør

Men tida var ikke over for de store vannkraftutbyggingene. I kveld avgjøres Sauda-vassdragenes skjebne av Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JENS STOLTENBERG

har hittil holdt én nyttårstale. I den sa han at tida for de store vannkraftutbyggingene i Norge er over. Til jubel fra naturvernerne og AUF. Kjell Magne Bondevik dannet sin «Bondevik 2» på grunnlag av Sem-erklæringen der det også står at tida er ute for stor utbygging av vannkraft. Nærmest med et lettelsens sukk etter den harde striden fra 1999 om utbyggingen i Otta-vassdraget øverst i Gudbrandsdalen. Der endte dragkampen med en halv utbygging og vern av resten.

Innholdet i Stoltenbergs nyttårstale fra 2000 var like mye et ønske om framtidig fred på en kamparena som har satt dype spor i norsk politikk siden 60-tallet. Da kom opprøret mot femtitallets kraftsosialisme. Etterkrigsgenerasjonen lærte om eventyret Norsk Hydro der Sam Eyde finansierte industriell bruk av Kristian Birkelands metode for å vinne nitrogengjødsel ut av lufta ved hjelp av elektrisk strøm. Vann i rør nedover fjellet til turbinene ved fjorden var det samme som vekst, hell og framgang og arbeidsplasser. Tørrlagte elveleier og neddemte setergrender var en akseptabel pris å betale.

DET SNUDDE

mot slutten av sekstitallet. Utbyggingen av Mardøla ble et tidsskille. Botanikkprofessor Olav Gjærevoll ble verdens første miljøvernminister i Trygve Brattelis regjering fra mai til oktober i 1972. Hans vilje til vern av naturen og visjoner for miljøet ble altfor hard kost for de fortsatt mektige kraftsosialistene i Arbeiderpartiet. Gjærevoll ble erstattet av LO-leder Tor Halvorsen, som ikke hadde så mange miljøvisjoner han ville følge opp, da Bratteli kom tilbake etter valget i 1973. I sin selvbiografi skriver Gro Harlem Brundtland derfor at det var arven etter Gjærevoll hun tok opp da Halvorsen ble sosialminister og hun ble miljøvernminister i 1974. Og den første store saken hun kjempet fram var vern av Hardangervidda og nei til utbyggingen av elvene Veig og Dagali. I regjeringen vant den ferske statsråden over tungvekter og industriminister Bjartmar Gjerde, som hadde LO i ryggen. I partiets stortingsgruppe nedkjempet hun utbyggingstilhengerne ledet av Rolf Fjeldvær.

GROS SEIER

for vern og mot utbygging fikk stor betydning for hennes egen og partiets troverdighet i miljøpolitikken i åra som fulgte. Den troverdigheten kom godt med i striden om Alta-utbyggingen, som preget Gros første periode som statsminister, og som startet med samekvinnenes okkupasjon av statsministerens kontor vinteren 1981.

I kveldens gruppemøte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe skal partiet ta stilling til en ny, stor vannkraftutbygging. På bordet ligger Bondevik-regjeringens forslag til videre utbygging av de gjenværende vassdragene i Sauda-fjellene i Rogaland fylke. Regjeringen har halvert forslaget fra Norges vassdrags- og elektrisitetsvesen, men inkludert Tengesdalsvassdraget og Lingvangsvassdraget med Rogalands nest høyeste foss. De berørte kommunene, med Sauda-ordfører Torfinn Opheim fra Arbeiderpartiet i spissen, går inn for full utbygging etter NVEs plan. Landsorganisasjonen og Fremskrittspartiet støtter denne planen. Den blir neppe vedtatt. Sosialistisk Venstreparti går mot all utbygging. Det blir heller ikke vedtatt. Arbeiderpartiets energipolitikere, Olav Akselsen og Sylvia Brustad, har begge signalisert en betinget støtte til regjeringens forslag, men holdt åpent en mulighet for en noe mer omfattende utbygging for å komme LO og de lokale kommunene i møte.

SÅ, BARE

dager før avgjørelsen faller, går naturvernerne i fem av de mest sentrale miljøorganisasjonene inn for en utbygging som øker utbyggingskostnadene i regjeringens prosjekt med mellom ti og femten prosent, men verner naturperlene i Tengesdals- og Lingvangsvassdragene. Det forslaget gir Arbeiderpartiets stortingsgruppe muligheten til å øke omfanget av utbyggingen og derved komme LO i møte. Samtidig kan partiet berge deler av sin, og Jens Stoltenbergs, miljøtroverdighet, ved å verne de to vassdragene som miljøorganisasjonene har slått ring rundt.

For det er jo ingen som biter på den flaueste varianten av alle - den om at Sauda ikke er en «stor» utbygging og derfor ikke faller inn under Stoltenbergs nyttårsløfte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media