Vann til besvær

NIKOSIA (Dagbladet): Tyrkere og tyrkisk-kyprioter jublet da Oslo-firmaet Nordic Water Supply i forrige uke fraktet 10 millioner liter vann i en norskprodusert vannpose fra Antalia i Tyrkia til Girne (Kyrenia) på Nord-Kypros. Om et par måneder er daglige vanntransporter i full gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dette vannet er av vital betydning for oss. Dette vil bli fredsvann for Kypros, fordi gresk-kypriotene også vil trenge det. Vi skal dele det, sier den tyrkisk-kypriotiske presidenten Rauf Denktash i et intervju med Dagbladet. Så enkelt er det ikke. For gresk-kypriotene vil ikke ta imot vannet fra Tyrkia, som har okkupert 37 prosent av ferieøya i Middelhavet siden 1974.

  • Men Denktash har tro på at vann kan brukes som forhandlingskort og mulig pressmiddel:
  • Vann vil i framtida bli like viktig som olje i det turbulente Midtøsten. For hvert år blir grunnvannsreservene mindre. Mange land har store vannproblemer. På grunn av mangel på et internasjonalt lovverk er det nesten umulig å få til avtaler mellom de forskjellige landene. Tyrkia er ett av de landene som har nok vann, de kan til og med eksportere det. Siden 1980-tallet har tyrkiske myndigheter arbeidet med gigantiske vannprosjekter i Sør-Anatolia. Det største er Atatürk-dammen, på 9. plass i verdenssammenheng.
  • De bibelske elvene Eufrat og Tigris har sitt utspring i Anatolia. Men oppdemmingen går ut over Syria og Irak. Foreløpig får de to landene det vann de har krav på, men kvaliteten er blitt dårligere. Både syrerne og irakerne mener at de og tyrkerne i fellesskap skal forhandle om fordeling av vannet i elvene som renner gjennom de tre landene. Ikke minst syrerne reagerer på at Tyrkia har begynt å eksportere overskuddsvann til andre områder. Da GAP-prosjektet i Sør-Anatolia begynte, var Tyrkias argument at de måtte demme opp fordi de manglet vann.
  • Paradoksalt nok har den tyrkiske damutbyggingen ført til en tilnærming mellom de to erkefiendene Syria og Irak. De føler at de må stå sammen. Parallelt med dette ser man et stadig tettere samarbeid mellom Tyrkia og Israel, både økonomisk og militært. Uten framgang i Midtøsten-forhandlingene kan det skapes nye allianser i området som nok en gang kan true freden. Da vil vannspørsmålet stå sentralt. I en slik strid vil også Jordan måtte ta parti.
  • Israel er svært interessert i vann fraktet i vannposer fra Tyrkia, noe Nordic Water Supply ser fram til med stor interesse. Tida for dette er imidlertid ikke moden ennå. Israel krever vannrettigheter også i de palestinske selvstyreområdene med begrunnelsen at den jødiske staten mangler vann. Med israelsk storimport fra Tyrkia vil palestinerne kreve å få kontroll over sine egne vannressurser.
  • - Nordic Water Supply blir involvert i en geopolitisk maktkamp, kanskje uten at de er klar over det i det hele tatt, sier en vestlig observatør. Det som synes helt klart er at Tyrkias vanneksport til Nord-Kypros ikke bare er politisk myntet på gresk-kypriotene i sør. Dette er også en maktdemonstrasjon overfor Syria og Irak. Men der kan tyrkerne gå i en felle. Elva Orontes har sitt utspring i Libanon og renner gjennom Syria før den ender opp i Tyrkia. Libaneserne og syrerene har allerede begynt å forberede seg på tiltak som kan bremse vanntilførselen fra Orontes til Tyrkia. Det kan gå ut over tyrkernes store eksportplaner.
  • - Hvis det blir fred, importerer vi gjerne vann fra Tyrkia, sier den gresk-kypriotiske utenriksministeren Yiannakis Cassoulides. Han er inne på et vesentlig aspekt. Vannproblemene i Midtøsten må ses i relasjon til fredsforhandlingene. Hvis de forskjellige landene tar seg til rette, vil dette gjøre fredsprosessen enda vanskeligere.

- Gresk-kypriotene trenger vann like mye som oss. Når en part trenger den andre, blir det samarbeid. Det vil hjelpe fredsprosessen, det vil styrke vår posisjon og det vil gi mer balanse mellom de to partene, sier Dentktash.

- La oss få en fredsavtale først, så kan vi snakke om vann seinere, sier den gresk-kypriotiske utenriksministeren Yiannakis Cassoulides til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer