Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vanner ut vindkraften

Fremskrittspartiet har sikret flertall for et forslag som vil sette vindkraftprosjektene bakerst i køen. I stedet skal det investeres i samfunnsøkonomisk lønnsom vannkraft.

GULESLETTENE: Et ferskt bilde fra Guleslettene vindpark like ved Florø. En 70 meter lang vinge fraktes opp. Totalt reises 47 vindmøller i dette området. Hvert tårn er 90 meter høyt.
Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
GULESLETTENE: Et ferskt bilde fra Guleslettene vindpark like ved Florø. En 70 meter lang vinge fraktes opp. Totalt reises 47 vindmøller i dette området. Hvert tårn er 90 meter høyt. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

Regjeringen la i dag fram en stortingsmelding om vindkraft. Mindretallsregjeringen ønsker å øke den lokale medbestemmelsen og korte ned på konsesjonstiden.

- Vi foreslår en historisk innstramming med flere tiltak og forbedringer av dagens praksis, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) i en pressemelding.

Regjeringen varsler videre at det vil bli lagt mer vekt på hva naboene mener i nye vindkraftsaker.

Blant annet ønsker de å endre minsteavstanden til bebyggelse. Avstanden skal være fire ganger turbinhøyden eller minimum 800 meter.

Dessuten skal støy dokumenteres grundig.

- En styrket lokal forankring der kommunene får en større rolle i konsesjonsbehandlingen er viktig framover, sier Bru.

Frp: - Skuffet

Dette er ikke godt nok for Fremskrittspartiet, som mener den lokale forankringen ikke ivaretas i regjeringsn forslag som innebærer en regionvis behandling.

- Jeg er veldig glad for at regjeringen har registrert at det er et opprør og et behov for å gjøre endringer. Men likevel er jeg skuffet over den lokale medbestemmelsen. Vi ønsker å flytte behandlingen over til plan- og bygningsloven og da vil siste ord være i et kommunestyre som sikrer den lokale medbestemmelsen, sier energipolitiker Terje Halleland i Fremskrittspartiet.

Halleland har sammen med energipolitisk talsperson Jon Georg Dale kommet med syv krav som før forhandlingene med regjeringen. Blant dem er at lokale myndigheter har en tilnærmet veto mot prosjekter. Årsaken til at man ikke ønsker å gi lokale myndigheter veto er at prosjekter kan gå over kommunegrenser.

Frp's utgangspunkt er at så lenge grunneier, kommune og innbyggerne ønsker en utbygging skal de få det - det er et fritt land. Men hvis noen motsetter seg prosjektene, blir det lagt i skuffen.

Vannkraften kommer

Det som kan endre spillereglene totalt rundt framtidas vindkraft i Norge er imidlertid vannkraften - den fornybare energikilden som bygget Norge.

Det ble i går klart at det er et stort flertall på Stortinget for et representantforslag fra blant annet Halleland om at regjeringen snarest må endre grunnrentebeskatningen for vannkraften.

Selskapene betaler i dag en egen grunnrentebeskatning for vannkraft i tillegg til vanlig selskapsskatt.

KRITISKE: Frp's energipolitiker Terje Halleland er skuffet over regjeringens forslag. Til høyre Jon Georg Dale. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
KRITISKE: Frp's energipolitiker Terje Halleland er skuffet over regjeringens forslag. Til høyre Jon Georg Dale. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Dermed gjennomføres ikke samfunnsøkonomiske lønnsomme investeringer i vannkraften, fordi de er bedriftsøkonomisk ulønnsomme. Mens situasjonen kan være stikk motsatt for vindkraften.

- Det som skjer i dag er at vi presser prosjekter ut som er mindre lønnsomme enn de som ikke blir bygget. Vannkraften har vist seg å være blant de mest lønnsomme prosjektene med minst naturinngrep. Derfor vil de komme først i køen og bli de neste prosjektene som blir aktualiserte og skyve ut vindkraften, sier Halleland.

Frp's mål er at konsesjonene dermed går til vannkraften - mens de mer kontroversielle vindkraftprosjektene aldri blir igangsatt.

- Med et endret skatteregime kan vi hente over 5 TWh uten inngrep i naturen. Med økt kraftproduksjon fra vannkraft vil nok dette også utfordre mange vindkraftprosjekter framover, både på grunn av pris og naturinngrep, sier Halleland.

Halleland framhever også at Frp har en veldig sterk forhandlingsposisjon overfor regjeringen siden de allerede har sikret et flertall på Stortinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!