Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vannet beskrives som «giftig avfall». Likevel tar byen i USA 1800 kroner i vannavgift

Krise erklært i Flint i Michigan i USA.

 GIFTIG VANN:  Blynivået i vannet i Flint er farlig høyt, og kan karakteriseres som «giftig avfall». Her et bilde av springvannet tatt mandag for en uke siden. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
GIFTIG VANN: Blynivået i vannet i Flint er farlig høyt, og kan karakteriseres som «giftig avfall». Her et bilde av springvannet tatt mandag for en uke siden. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Byen Flint i Michigan i USA er nå inne i en dyp vannkrise. Vannet de om lag 100 000 innbyggerne i byen får hjem i sine springer, er kraftig forurenset og helsefarlig.

Vannet har faktisk så stor andel bly i seg at det oppfyller det amerikanske miljøvernbyrået EPAs kriterier for å karakterisere vannet som «giftig avfall», ifølge Washington Post.

President Barack Obama har erklært krisetilstand. Det samme har Michigans guvernør Rick Snyder.

Sistnevnte beklaget seg overfor Flints innbyggere i natt norsk tid i en tale sendt på amerikansk TV.

Vannavgift på 1800 kroner Men på tross av den giftige kvaliteten på vannet, tar byens myndigheter fremdeles betalt for vannet. Det hevder flere medier, blant dem britiske The Independet og amerikanske Mic.

Ifølge Mic, som har snakket med flere innbyggere i byen, er vannavgiften på mellom 100 og 200 dollar i måneden avhengig av hvor i byen man bor.

I norske kroner kan byens innbyggere derfor betale så mye som 1800 kroner månedlig for å få giftig vann hjem i springen

Etsende vann Mistanken om at noe var alvorlig galt med byens vannreservoar har spredt seg i befolkningen i flere år, og i oktober i fjor erkjente byens myndigheter at det var alvorlige problemer med byens drikkevann.

Problemet stammer fra da byen valgte å tappe drikkevann fra Flint-elva, framfor storbyen Detroits vannett, i april 2014, for å spare penger.

Vannet fra elva var imidlertid så etsende at byens ledningsnett, hovedsaklig blyrør, begynte å avgi bly til vannet.

18 måneder senere var tallenes tale knusende: blynivået i vannet var så høyt at andelen barn med forhøyede blyverdier i blodet doblet seg.

Flint koblet seg tilbake på Detroits vannett i oktober 2015, men da var skaden allerede gjort, ifølge Washington Post.

Lover å rydde opp Guvernør Rick Snyder beklaget situasjonen overfor befolkningen i Flint under en TV-sendt tale i natt.

- Jeg er lei meg og jeg vil rydde opp, sa han, ifølge CNN.

Han lovte samtidig full åpenhet i behandlingen av saken til nå, og annonserte at han vil offentlige e-poster tilbake fra 2014 til 2015 som omhandler vannproblemet.

 SATT INN:  Nasjonalgarden i USA, tilsvarende Sivilforsvaret i Norge, er satt inn i Flint for å distribuere flaskevann til innbyggerne. Foto: AP Photo / Getty / NTB Scanpix
SATT INN: Nasjonalgarden i USA, tilsvarende Sivilforsvaret i Norge, er satt inn i Flint for å distribuere flaskevann til innbyggerne. Foto: AP Photo / Getty / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media