MISTET ALT: En pakistansk familie som har flyktet fra flomområdene forsøker å holde seg tørre med en presenning. Over sju millioner mennesker er nå berørt av den pågående flomkatastrofen i landet. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/SCANPIX
MISTET ALT: En pakistansk familie som har flyktet fra flomområdene forsøker å holde seg tørre med en presenning. Over sju millioner mennesker er nå berørt av den pågående flomkatastrofen i landet. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/SCANPIXVis mer

- Vannet er fylt av avføring og råtne dyr

Over sju millioner er rammet av flommen i Pakistan. «Situasjonen er ekstremt alvorlig,» sier hjelpearbeider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omfanget av flommen som drukner alle 23 distrikter i Sindh-provinsen i det sørlige Pakistan er enormt: Over sju millioner mennesker er så langt rammet og 342 døde etter en uke med kraftig monsunregnifølge den nasjonale krisemyndigheten NDMA.

1,4 millioner hus er helt eller delvis ødelagte, 32 000 landsbyer hardt rammet og kritiske levegrunnlag som buskap og 70 prosent av bomull-, banan-, daddel- og sukkeravlingene i de aktuelle områdene vasket bort, ifølge FNs matvareprogram.

«Leveringen av essensiell bistand blir komplisert av dårlige værforhold, siden mange veier er under vann,» opplyser organisasjonen, som planlegger å levere nødhjelp til en halv million mennesker innen slutten av september.

UNICEFs Sami Malik, som nylig var i flomområdene, sier katastrofen er komplett og akutt.

- Jeg mangler ord. «Lidelse» er det eneste ordet jeg kommer på. Jeg pleide å be om at jeg aldri skulle se denne typen lidelse igjen, sier Malik til ABC News. Han sier årets katastrofe rammer mange av de samme som mistet alt i fjorårets flom.

- Det er et dobbelt slag for mange i de verst utsatte områdene, sier Malik.

Katastrofen fortsetter, i takt med at voldsomme mengder monsunregn fortsetter å hamre provinsen.

- TV-bildene er ikke like dramatiske som i fjor, men situasjonen er ekstremt alvorlig. Du har stinkende, stillestående vann fylt av menneskelig avføring og råtne dyr. Vannet har blitt svart enkelte steder, og malariasesongn er på vei, sier hjelpearbeider Jeffrey Shannon ved Mercy Corps til The Guardian.

FNs barnefond UNICEF skal i de nærmeste dagene sette inn 40 tankbiler for å forsyne 40.000 flomrammede med 200 000 liter vann for å bidra til å gi folk rent drikkevann og avverge vannbårne sykdommer. Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO er mangelen på rent drikkevann et akutt problem i alle de flomrammede områdene.

Statsminister Yusuf Raza Gilani har avlyst sin reise til New York og FNs hovedforsamling for å følge situasjonen i de flomrammede områdene. Han ble sterkt kritisert for å ha forsømt ofrene under katastrofeflommen i fjor, og også nå blir regjeringen beskyldt for ikke å ha gjort nok i forbindelse med årets flom, melder NTB.

NØDEN ER STOR: Sekker med nødhjelp blir sluppet fra et helikopter tilhørende den pakistanske hæren. Foto: EPA/REHAN KHAN/SCANPIX
NØDEN ER STOR: Sekker med nødhjelp blir sluppet fra et helikopter tilhørende den pakistanske hæren. Foto: EPA/REHAN KHAN/SCANPIX Vis mer