Vannet fortsetter å stige

Myndighetene i Tsjekkias hovedstad Praha beordrer evakuering av enda flere boligstrøk. Flommen i elva Vltava har ennå ikke nådd toppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og vannet stiger raskere enn tidligere anslått. En tjenestemann ved byens krisesenter sa ved 3-tida natt til onsdag norsk tid at elva sto 7,25 meter over sitt normale nivå, og at det fortsatte å stige med 15 centimeter i timen.

- Flommen vil nå toppen en gang før i ettermiddag, sa tjenestemannen.

Innbyggerne i den historiske og jødiske bydelen Josefov var blant de siste som fikk beskjed om å forlate hjemmene sine onsdag morgen. Men de fleste hadde allerede flyktet fra flommen.

Mange innbyggere i andre lavtliggende områder av byen nølte en stund med å dra, etter at borgermester Igor Nemec sent mandag kveld ga den første ordren om evakuering av 50.000 mennesker. Men etter hvert som vannet stiger har de fleste forlatt sentrum av byen.

Men fortsatt arbeidet frivillige og hjelpemannskaper med å stable sandsekker for å holde vannmassene ute fra vakre og verneverdige bygninger i sentrum, blant annet 1200-talls bygningene rundt torget i Gamlebyen. Nemec hadde natt til onsdag fortsatt tro på at torget kunne reddes.

Vannet har allerede strømmet inn i middelalderbydelen Mala Strana, som ligger nedenfor Hradcany-borgen og St. Vitus-katedralen. Eksperter tror skadene vil bli større enn i flommen i 1997, som ødela for 14 milliarder kroner. Den gang omkom 50 mennesker.

Flommen er den verste som noensinne har rammet den 800 år gamle byen, ifølge tsjekkiske tjenestemenn. Natt til onsdag strømmet 5.000 kubikkmeter vann i sekundet gjennom Vltava, også kjent som Moldau, noe som er hundre ganger mer enn normalt om sommeren.

I alt 200.000 mennesker rundt om i Tsjekkia er blitt evakuert. Ni mennesker er omkommet som følge av flommen, og flere er savnet. Det voldsomme uværet har forårsaket store ødeleggelser i sentrale deler av Europa, og til sammen har over 70 mennesker mistet livet i Europa og Russland.

I Tyskland er byen Dresden ved elva Elben hardest rammet. Til sammen 11 mennesker er omkommet i flommen i de østlige og sørlige delene av Tyskland. En ny flombølge skal være i anmarsj fra Tsjekkia, melder krisestaben i innenriksdepartementet i delstaten Sachsen ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Minst seks personer skal så langt være omkommet i flommen i Tyskland, mens 95 personer er skadd. Verdien av de materielle skadene er så langt ikke beregnet.

I delstaten Sachsen-Anhalt tilspisser situasjonen seg fortsatt, mens situasjonen derimot skal være noe lettere i Bayern, særlig i områdene nord for Regensburg. Også ved byen Passau skal vannet ha begynt å synke. Forbundskansler Gerhard Schröder skal besøke flere av katastrofeområdene, blant annet Dresden, i løpet av onsdag.

I Østerrike skal flommen være på tydelig vei tilbake i alle sterkt berørte områder, melder redningsarbeiderne onsdag fra kriseområdene i delstatene Ober- og Niederösterreich, ifølge DPA.

Oversvømmelsene er likevel voldsomme langs hovedelven Donau som renner gjennom landet. Det er målt vanndybde på 10,85 meter nær Wachau, en historisk rekord for Donau.

I morgentimene onsdag var oppryddingsarbeid i gang i flere småbyer og landsbyer der flommen har herjet som sterkest, selv om flommen fortsatt ikke kan betegnes som over. Tusener av brannfolk og 8.000 soldater er satt inn i redningsarbeidet.

Østerrikes regjering kommer onsdag sammen til krisemøte.

(NTB)

SPENNENDE KAMP MOT ELVEMASSENE: Tilskuere står ved bredden av Vltava-elva mens den blir kraftigere for hver time.
HEISES VEKK FRA VANNET: Det er ikke Noa som sikrer seg to eksemplar av hvert dyr, men dyrehagen i Praha som redder neshornet fra drukningsdøden.
ENORME ØDELEGGELSER: Motorveien er slått ut av de kraftige vannmassenes herjinger.
VANNET KRYPER NÆRMERE: En Praha-kvinne ser elvevannet presse seg videre på i den historiske delen av byen.