Vannet gikk - men ikke på fødestua

ALTA/HAMMERFEST/TROMSØ (Dagbladet): Vannet gikk, og Lone Johnsen dro til Alta helsesenter for å føde. Men på fødestua var vannet avstengt. Ikke en dråpe kom ut av kranene. I hui og hast bar det i vei til Hammerfest i ambulansefly. Det var i siste liten, for bare ti minutter etter landing kom Majken til verden - på gangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den utrolige historien fra Finnmark natt til fredag, kunne endt med en fødsel uten vann.

Fødte nesten i flyet

- Ingen ved helsesenteret visste at kommunen kom til å stenge vanntilførselen. De hadde ikke lagret en dråpe, forteller barnets far, Morten Andersen, til Dagbladet.

Han og Lone kom til fødestua første gang ved 21-tida torsdag kveld.

- Da snakket vi med en forferdet jordmor som nettopp hadde oppdaget at vannet var avstengt. Fødselen var ikke kommet skikkelig i gang ennå, og vi fikk beskjed om å dra hjem og vente, forteller Morten Andersen.

Men klokka 23 var det ingen bønn. Fødselen var i gang, men Lones fostervann var også det eneste vannet i omløp i hele Alta.

På gangen

- Ambulanseflyet som ble rekvirert, befant seg på oppdrag et annet sted i Finnmark. Det ble nervepirrende minutter og timer å vente. Da vi endelig kunne gå inn i flyet klokka 01.50, var fødselen veldig på trappene.

- En halvtime seinere, like etter at vi hadde landet, kom Majken til verden. Hun ble faktisk født i gangen på Hammerfest sykehus klokka 02.20 - så fort gikk det, forteller den tross alt lykkelige pappaen.

DET ENDTE LYKKELIG: Stengte vannkraner i Alta holdt på å gjøre fødselen til et mareritt, men det gikk heldigvis bra.