NATURKATASTROFE: Befolkningen i Manila prøver å la livet gå sin vante gang på tross av at de må vasse gjennom gater oversvømmet av en meter vann. Foto: BULLIT MARQUEZ/AP/SCANPIX
NATURKATASTROFE: Befolkningen i Manila prøver å la livet gå sin vante gang på tross av at de må vasse gjennom gater oversvømmet av en meter vann. Foto: BULLIT MARQUEZ/AP/SCANPIXVis mer

- Vannet står over golvet i andre etasje

Olav Mjeldes familie fanget i flom i Manila.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Konas barn er fanget innendørs, vannet står over golvet i andre etasje, forteller Olav Mjelde (56) til Dagbladet.

Barna på sju og åtte år bor i en femetasjes bygning i Filippinenes hovestad Manila. Byen med omegn er erklært som katastrofeområde etter at en hel måneds regnmengde, over 40 centimeter, har falt i løpet av bare tolv timer i dag, ifølge AP.

Ifølge Reuters er nærmere 60 mennesker omkommet i den verste flommen på 42 år, som er forårsaket av den tropiske stormen Ketsana. Bare i den nærliggende provinsen Rizal døde 47 av en kombinasjon av jordskred og flommen, som bygde seg opp svært raskt.

Tusener av innbyggere har søkt tilflukt oppe på hustak under flommen, som til dels kommer overraskende på folk, og som ikke begrenser seg til områder rundt elver og bekker.

Flere flyplasser for innenlandstrafikk er stengt på grunn av uværet. Samtidig har myndighetene stengt av strømmen i deler Manila, for å forebygge ulykker.

- Strømmen har vært borte i flere timer, bekrefter Mjelde, som selv bor deler av året i millionbyen.

- Uansett hvor bra dreneringssystemet ditt er, blir det overveldet av slike regnmengder, sier Nathaniel Cruz ved det filippinske meteorologiske instituttet.

Han legger til at dårlig vedlikehold av infrastrukturen, sammen med søppel som stenger for vannkanalene, bidrar til å øke problemene.

STREVER: En mann bærer en liten gutt gjennom de oversvømte gatene i Manlilas forstad Quezon. Foto: JAY DIRECTO/AFP/SCANPIX
STREVER: En mann bærer en liten gutt gjennom de oversvømte gatene i Manlilas forstad Quezon. Foto: JAY DIRECTO/AFP/SCANPIX Vis mer