Vannet stiger - over 100 evakuert

E6 og 35 småveier stengt, hundeårsflom på Fosen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Himmelens sluser holdes lengre åpne enn meterologene spådde tidlig i uka. Først onsdag formiddag vil regnværet avta over Nord-Trøndelag ifølge de siste metereologiske rapportene. Det betyr at vannet fortsetter å stige helt fram til onsdag kveld.

-I de små vassdragene slutter vannet å stige i takt med at regnet avtar, men i de store elvene fortsetter vannet å stige i mange timer. I løpet av natt til onsdag vil vi trolig ha registert en ny hundreårsflom på Fosenhalvøya. Siden 1900 har det ikke vært registert så stor vannføring her, sier vakthavende hydrolog Hege Hisdal i NVE til Dagbladet.no.

De «fire store» i flomherjede Nord-Trøndelag er Namsen, Steinkjerelva, Verdalselva og Stjørdalselva.

I kveld var over 100 mennesker evakuert fra sine hjem, ifølge stabssjef Geir Ove Heir i Nord-Trøndelag politidistrikt. 24 beboere ved sykehjemmet i Overhalla ble flyttet tidlig på dagen på grunn av rasfare, 87 beboere i Verran har forlatt sine hus for natta.

Ras i Vukku og Grong

Det samme har 15 naboer i Flatanger til huset som seilte sin egen sjø. I tillegg er sju personer fra tre gårdsbruk i Vukku i Verdal hentet ut med helikopter. Ved 21-tiden måtte også beboerne i fem rasutsatte hus i Grong forlate sine hjem.

Problemer nordover

-I kveld har vi fått meldinger om tre mindre ras i Verdal i tillegg til at et ras ved 17-tiden et par kilometer nord for Grong vil holde E6 stengt i hele natt. Med 35 stengte småveier i området er det ingen enkel oppgave å anbefale omkjøringsvei mellom vårt fylke og Nord-Norge.

 
-Det er nok sikrest helt ute ved kysten eller inne i Sverige, sier Heir.

Ingen menneskeliv er gått tapt. Politiet hadde heller ikke fått melding om alvorlige personskader i kveld.

PÅ KANTEN AV STUPET Sykehjemmet i Overhalla står i fare for å rase ut, de 24 beboerne er evakuert.