Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vannet stiger fortsatt

30 beboere i Selfors i Mo i Rana måtte fredag kveld forlate husene sine på grunn av flom og rasfare. Ytterligere 150 personer sto natt til lørdag i fare for å måtte evakuere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har gått flere ras, og det er fare for nye ras, sier politistasjonssjef Robert Bjugn i Mo i Rana til NTB.

Vannstanden i Ranelva var sent fredag kveld flere meter høyere enn normalt, og vannmassene truet med å grave ut grunnen under husene. Ingen av husene har så langt glidd ut, men ifølge Bjugn står et par av dem helt på kanten av et ras.

Vurderer å evakuere 150

Også i Langvatnet nord for Mo sentrum steg vannstanden faretruende fredag kveld.

- Vannstanden er nå nær 1,3 meter over høyeste tillatte vannstand, og det stiger fortsatt. Det er et veldig tilsig av vann, og derfor er området fortsatt utsatt for flomfare, sier Bjugn til NTB ved midnatt fredag.

Politiet vurderer fortløpende om ytterligere 150 personer må evakueres.

- Vi har snakket med beboerne, og de har valgt å være i hjemmene sine i natt, men vi vurderer situasjonen fortløpende, sier han.

Ingen er blitt skadd som følge av uværet som har herjet i området. Ifølge værmeldingen for Nordland-og Sør-Troms er det fortsatt mer regn og vind i vente de nærmeste dagene.

Posten forsinket

Deler av postgangen nordover er allerede flere dager forsinket. Nordlandsbanen mellom Bodø og Grong vil trolig være stengt i flere dager framover etter nye ras, skriver Aftenposten.

Også i Saltdal i Nordland var det flere ras fredag, og tre familier i Os i Saltdal ble evakuert.

Selv om deler av uværet fredag hadde trukket lenger nordover, var 15 veier og to ferjestrekninger i Nordland fredag kveld fremdeles stengt. Ni av de stengte veiene er europaveier eller riksveier.

- Prognosene sier at vi får et pusterom fram til søndag, og så vil vi få mye nedbør igjen i Nordland, sier vakt Jon Andreas Klemetsen ved Vegtrafikksentralen i Nord-Norge til NTB.

I Troms var fire fylkesveier stengt fredag kveld.

(NTB)

VEIEN BORTE: Uværet deler Norge i to nord for Mo i Rana. Flom og jordras som følge av mye nedbør i Nordland har ført til stengning av veier i hele fylket. Bildet er tatt på E6 - 4 mil nord for Mo i Rana.
Hele Norges coronakart