Vannet stiger i gruva

13 gruvearbeiderne er fanget 800 meter under overflata. Redningsmannskapet tror de fortsatt kan være i livet, tre dager etter at de ble innesperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de savnede er den nye sjefen for gruva, direktør Vasily Avdeyev. Han hadde sin aller første dag på jobb i Zapadnaya-gruva sør i Russland da ulykken skjedde, skriver BBC.

Dykker etter overlevende

Ekspertene tror de 13 mennene kan overleve flere dager under jorda om de finner en tørr tunnel i gruvegangene. De 33 som ble reddet ut av gruva i løpet av gårsdagen var alle gjennomvåte, etter å ha stått i nesten to døgn med vann så langt opp som til midja.

- Plutselig sto vi i vann til opp til skuldrene. Vannet slo oss over ende, sa Konstantin Dorosjenko til russisk TV i går.

Alle de 46 gruvearbeiderne ble fanget inne i gruva etter at en underjordisk innsjø med isvann overvsømte gruvegangene torsdag natt. Temperaturen i gruven skal nå være rundt 20 grader.

I går kveld startet dykkere jobben med å forsøke å finne de 13 savnede inne i gruva. Men de måtte avbryte arbeidet sent i går kveld etter at det ble oppdaget karbonmonoksid inne i en av hovedtunnelene.

Graver seg fram

De tror fortsatt mennene er i live, etter at flere fra gruppa på 33 som nå er reddet har oppfattet nødsignal fra de savnede.

I dag fortsetter de arbeidet med å grave tunneler i nye forsøk på å nå de 13, som ingen har snakket med siden torsdag. Ingen vet hvor akkurat hvor de sitter innesperret.

- Så langt vi vet er de på en tørr plass, sier Viktor Kapkanshchikov, lederen for redningsoperasjonen til AP.

Men vannet stiger nå så raskt at gruva kan være totaloversvømt innen tirsdag, legger han til.

Elektrisiteten i gruva er kuttet, og arbeiderne har nok lite batteri til lampene sine og ingen mat. Men luftforsyningen kan nå ha blitt bedre.

- Vi har gravd rundt 25 meter og installert luftpumper, sier Kapkansjkhikov.

<B>BER FOR DE SAVNEDE:</B> En ortodoks prest signer gruva med hellig vann.
<B>33 REDDET:</B> Dyvåte, slitne, sultne og tørste ble 33 gruvearbeidere reddet opp i går. Flere var alvorlig skadet.
VENTER PÅ SINE KJÆRE:</B> Minst 200 har samlet seg utenfor gruva.