Vannet stiger i Nesbyen

Mildvær og regn skaper fortsatt store problemer på deler av Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens folk i vest og nord kan kose seg med sommersol og knallvær, sliter østlendinger med regn og flom. Situasjonen har roet seg de fleste steder, men i noen områder stiger fortsatt vannet etter kraftige regnbyger i natt.

I øyeblikket er det Nesbyen, som ligger ved Hallingdalselva, som sliter tyngst med vannmassene. Her står jorder under vann, og enorme vannmasser er i sving.

- Det er mest kritisk ved Hallingdalselva og Numedalslågen, sier hydrolog Hege Hisdal ved Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til Dagbladet.no.

- Her venter vi omtrent 20 centimeter stigning i løpet av dagen. Vannet stiger, men det er fortsatt litt plass i reguleringsmagasinene. Det er ikke en katastrofeflom, men den er helt klart stor, og situasjonen er alvorlig, sier Hisdal.

Politiet i Nes betegner nå situasjonen som kritisk, og vurderer å stenge Riksvei 7 gjenom Hallingdal. Ifølge Nes-ordfører Audun Aasheim er flommen like stor som storflommen i 1988.

- Jeg har vært litt rundt og sett. Flere av husene nede i Nesbyen har nå kjellerne fulle av vann. Dessuten har folk hatt ting liggende langs elva som har gått på vannet, men for det meste er det jorder som ligger under vann, sier ordføreren til NTB.

Varme og regn

De siste dagene har vannføringen i høyereliggende vassdrag i Telemark, Oppland og Buskerud steget voldsomt. Snøsmelting og øsende regnvær har ført til flom flere steder, og også i natt har lokale regnbyger høljet ned over deler av Østlandet.

- Det har regnet en del østafjells i natt også, men mindre intensivt enn natt til i går. Nedbørsfeltet har flyttet seg noe sørover, men det kan være store lokale forskjeller, sier meteorolog Martin Grønnevet ved Storm Weather Center til Dagbladet.no.

Elvene stiger

I Telemark, Buskerud og vestlige deler av Oppland har vannstanden i sidevassdrag steget de siste dagene, og flomstore elver fortsatte å stige.

Ifølge NVE forplanter nå den høye vannføringen i sidevassdrag seg til hovedelvene, som ventes å passere nivået for 5-årsflom.

Dette gjelder først og fremst Drammenselva, Hallingdalselva, Numedalslågen og Skienselva, mens vannføringen i Gudbrandsdalslågen ikke ventes å komme opp i fullt så høyt nivå.

I Buskerud blir situasjonen karakterisert som kritisk. I likhet med andre steder østafjells har regnet høljet ned her i natt også, og flomstore elver fortsetter å stige. Politiet i Buskerud karakteriserer situasjonen som kritisk.

- Forholdene i Nesbyen og i Nordre Uvdal er prekære. Elva stiger fortsatt mye, og det er dramatisk, sier operasjonsleder Eivind Bomann i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Fra klokka 23 til 1.30 i natt hadde Hallingdalselva steget nærmere 5 centimeter. Rett etter klokka 3 hadde Uvdal elv vokst seg like stor som den var klokka 6 morgenen før, etter å ha steget 3 cm hver time gjennom natta.

Og dette var ikke den eneste elva der vannføringen var stor. Også i Hemsil stiger vannføringen, og politiet vurderer å stenge veier på grunn av vannet, melder NTB.

Bedre i Rjukan

I Telemark følger mer enn 30 personer med på utviklingen av elvene som går gjennom Rjukan, som ble hardest rammet av flommassene i går. Da ble en barnehage, en skole, og 81 privatpersoner evakuert på grunn av fare for ras som følge av flommen.

På morgenkvisten i dag var noe bedre i Rjukan.

- Situasjonen i Telemark ser ut til å ha stabilisert seg, sier operasjonsleder Jørn Nilsen ved Telemark politidistrikt til Dagbladet.no.

- Elvene har fremdeles veldig stor vannføring, men det har roet seg veldig ned i løpet av natten. Det har nesten ikke kommet nedbør, og vi venter i dag en geolog fra Oslo, som skal vurdere rasfaren. Dersom det ikke er noen fare, kan de evakuerte flytte hjem igjen, sier operativ uteleder Torgeir Vestgarden i Rjukan til Dagbladet.no.

I Oppdal har man fått kontroll på flomvann fra elva Vinstra, en sideelv til Diva, som truet E6. En entreprenør arbeidet gjennom natten med å sikre elva. NVE har også kontrollert stedet der europaveien var truet, melder NTB.

Vurderer å stenge veier

I Gol vurderes Riksvei 7 stengt mellom nordre og søndre avkjøring til Gol på grunn av en bru som går over Hemsil.

På en campingplass i Hemsedal ligger 10-12 campingvogner i en haug oppå hverandre etter å ha blitt dratt med av vannmassene. Elva brer seg også over jordene parallelt med riksvei 52, og busser er evakuert fra bussgarasjer etter at elvevann har flommet inn.

- Gol kommune har også anmodet Sivilforsvaret om å få sandsekker som skal holdes i beredskap i tilfelle det blir aktuelt å bygge diker, sier operasjonsleder Bomann til NTB.

Ved Nore nær Uvdal ble en fylkesvei på østsida av elva stengt i går, etter at den ble ødelagt av vannet.

ENORME VANNMASSER: Kraftige regnbyger, kombinert med høye temperaturer og snøsmelting, har skapt store problemer, som her i Nesbyen.
IKKE CAMPINGVÆR: Det var lite vårstemning å spore på Sjong Camping i Nesbyen i går.
STIGER FORSTSATT: I Hallingdalselva stiger fortsatt vannet, og deler av Nesbyen står under vann.