Vannkilde forurenset: - Katastrofe

Stor uenighet fører til fortvilelse for beboerne i bygda.

PRIVAT DRIKKEKILDE: Sørskotvatnet brukes av 18 husstander som privat drikkekilde i Steigen kommune i Nordland. Nå har det oppstått en disputt mellom beboerne og friluftsrådet, på grunn av et skilt som er satt opp ved vannet. Foto: Privat
PRIVAT DRIKKEKILDE: Sørskotvatnet brukes av 18 husstander som privat drikkekilde i Steigen kommune i Nordland. Nå har det oppstått en disputt mellom beboerne og friluftsrådet, på grunn av et skilt som er satt opp ved vannet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anita og Tor Jensen har bodd på Sørskot i Steigen i lang tid og brukt vannet ovenfor dem, Sørskotvatnet som sin private vannkilde.

Det har de gjort med 17 andre husstander i bygda.

Men de siste åra har det begynt å ferdes flere mennesker i området, som har brukt vannet som badeplass og bålplass. Det har trolig ført til forurensning i drikkevannet deres.

- For å få en slutt på forurensningen ble det satt opp et «bading forbudt»-skilt der, sier Jensen til Dagbladet.

Hun forteller at beboernes livskvalitet har vært kraftig svekket uten tilgang til rent drikkevann. Derfor har de satt opp skiltet om badeforbud, som har ført til en disputt med Salten Friluftsråd, som ønsker å fjerne skiltet.

- Grunnen til at dette problemet vil vedvare er fordi friluftsrådet i Salten vil tilrettelegge for bading i Sørskotvatnet. De vil at vi skal fjerne skiltene vi har satt opp. Om vi må gjøre det vil det være en katastrofe for oss. Det kan bare ikke gå, forteller Jensen fortvilet.

Saken har tidligere blitt omtalt av Avisa Nordland.

KRISE: Beboerne på Sørskot i Steigen kan ikke bruke sitt innlagte vann. De er svært fortvilet for øyeblikket og håper at skiltet de har satt opp får bli hengende der. Foto: Privat
KRISE: Beboerne på Sørskot i Steigen kan ikke bruke sitt innlagte vann. De er svært fortvilet for øyeblikket og håper at skiltet de har satt opp får bli hengende der. Foto: Privat Vis mer

E. coli-bakterier i vannet

Hun sier at de sendte inn prøver av drikkevannet deres til Bodø for en og en halv uke siden, hvor de fikk bekreftet mistanken om forurensning.

- Det ble funnet både E. coli-bakterier og Intestinale enterokokker i drikkevannet til beboerne, hevder Jensen.

Beboerne på Sørskot bruker to forskjellige vannverk, og begge bruker Sørskotvatnet som vannkilde i husstandene.

Jensen sier at de ikke har råd til å få bygd et nytt vannverk, da beboerne på Sørskot betaler for vannverkene av egen lomme.

Nå håper hun på hjelp fra kommunen for å sikre at bygda kan få et trygt drikkevann.

FRARÅDER BADING: De siste dagene vært en kraftig oppblomstring av blågrønnalger i Mjøsa. Vannet er grønt og konsistensen er tykk. Algene kan dessuten være potensielt giftige. Kommunene fraråder derfor bading, og Niva analyserer vannet. Video: Karin Madshus Vis mer

Norgesferie har skylden

Jensen gjør det klart for Dagbladet at de ikke hadde noen problemer med vannkilden sin, fram til for to år siden. Da mener hun det ble tilrettelagt for mer turisme i området.

- Det eskalerte veldig for to år siden, og har bare blitt verre under pandemien, mye på grunn av mer feriering i Norge. Det er derfor vi har satt opp skiltet. Mannen min har et svakt immunforsvar, som gjør denne situasjonen enda verre, sier Jensen.

- Dette har vært en vannkilde i over hundre år, og det har aldri vært et problem for noen tidligere. Det er først nå de siste åra at vannet ikke kan drikkes lenger.

LEI: Tor og Anita Jensen håper skiltet deres kan forbli oppe, slik at bakteriene som er funnet i vannet kan forsvinne. Foto: Privat
LEI: Tor og Anita Jensen håper skiltet deres kan forbli oppe, slik at bakteriene som er funnet i vannet kan forsvinne. Foto: Privat Vis mer

- Det er ulovlig

«Bading forbudt»-skiltet ble satt opp for rundt ett år siden av beboerne på Sørskot, men nå har Bjørn Godal i Salten Friluftsråd sendt et brev til Steigen kommune, og bedt om å få skiltet fjernet. Men han ønsker å presisere at dette ikke gjøres for å tilrettelegge for bading.

- Vi ønsker ikke å tilrettelegge for bading, dette handler om prinsippet. Det kan ikke settes opp et slikt skilt uten tillatelse fra kommunen. Vi ønsker å ha fokus på å sikre allemannsretten, sier Godal til Dagbladet.

Han mener skiltet er ulovlig nå.

- De kan ikke bare sette opp et skilt ved Sørskotvatnet som begrenser allemannsretten. Man må ha tillatelse fra kommunen for å sette opp et skilt som forbyr bading der det i utgangspunktet er tillatt, man kan ikke bare gjøre det selv, forteller Godal.

- Vannverket på Sørskot har ikke søkt om skiltet. Det er viktig at et eventuelt forbud mot bading tas gjennom de riktige systemene for kvalitetssikring før det innføres, sier Godal.

Han gjør det klart at både Steigen kommune og Mattilsynet må gjøre en vurdering på Sørskotvatnet og vannverkene før et eventuelt badeforbud.

SØRSKOTVATNET: Bjørn Godal i Salten friluftsråd mener skiltet på Sørskotvatnet burde fjernes. Foto: Privat
SØRSKOTVATNET: Bjørn Godal i Salten friluftsråd mener skiltet på Sørskotvatnet burde fjernes. Foto: Privat Vis mer

Godal sier han sendte inn et brev til Steigen kommune om skiltet ved Sørskotvatnet for noen måneder siden, noe plan- og miljøvernleder i kommunen Gunnar Svalbjørg bekrefter.

- Det kom inn et brev fra friluftsrådet før sommeren, men det er ikke behandlet ennå. Vi har også fått brev fra grunneierne om saken. Vi jobber nå i samarbeid med Mattilsynet med å avveie om dette er et friluftsområde eller en drikkevannskilde, sier Svalbjørg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer