Vannkokeren er trygg - glem kaffetrakteren

Kaffemaskina på jobben også ok. Men la trakteren stå!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre minutters regelen for koking av drikkevann i Oslo er avlyst. Giardia-parasitten som er en helsetrussel for en halv million innbyggere i hovedstaden dør før det.

Det betyr av vannkokeren er friskmeldt og har tatt knekken på parasitten når den slår seg av ved 100 grader.

- Da vi gikk ut med tre minutter koketid i går, kopierte vi en universell regel for koking av vann med farlige smittestoffer for mennesker. Nå er vi vi sikre på at giardi-parasitten dør ved  vanlig oppkok, sier seksjonssjef Gry Holmbakken ved Mattilsynet i Oslo til Dagbladet.no.

Vann som er kokt med vannkoker, holder så høy temperatur de neste to-tre minuttene at giardia\'en ikke har sjanse til å overleve.

Men vann fra springen til kaffetrakteren bør du holde deg unna.

- Vanlige kafftetraktere varmer bare opp vannet til rundt 50 grader, og det er for lite. Skal du bruke kaffetrakteren, bør du også bruke kokt vann eller vann fra andre kilder enn kjøkkenspringen, råder Holmbakken.

Kaffeautomaten OK

Kaffeautomaten på jobben skal være trygg for vanlig bruk.

KAFFEMASKIN OG VANNKOKER OK:  Både vannkokeren og kaffemaskina kverker giardia-parasittene, men kaffetrakteren, den skal du la stå. Foto: DAGBLADET
KAFFEMASKIN OG VANNKOKER OK: Både vannkokeren og kaffemaskina kverker giardia-parasittene, men kaffetrakteren, den skal du la stå. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Vi vet at parasittene dør når vannet koker opp på 100 grader og når de er i 70 graders vann i 10 minutter. De fleste kaffemaskiner holder konstant og høyere temperatur på vannet enn det, sier seksjonssjefen.

Dersom ikke vanntemperaturen er angitt på kaffemaskinen på din arbeidsplass, kan det være greit å ta en sjekktelefon til leverandøren. 

Det samme gjelder vanndispenseren.

- De fleste vanndispensere er utstyrt med UV-stråling og filtre. Dersom filtret er finmasket nok og UV-strålingen virkelig fungerer, skal det ikke være noen fare med å drikke, uansett hvor vannet kommer. Det kan være lurt å sjekke med leverandøren om dispenseren fungerer som den skal, sier Holmbakken.

Tørk oppvasken

Vanlige oppvaskmaskiner som bruker husvann fra Maridalsvannet, ble friskmeldt i går.

- Det er en god ekstraregel å tørke bestikket før du setter det i skapet. Også vanlig håndoppvask med vann fra springen skal være ufarlig hvis du skyller oppvasken etterpå i varmt vann og tørker, råder seksjonssjef Gry Holmbakken i Mattilsynet i Oslo.

Vannkokeren er trygg - glem kaffetrakteren