Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vannkrig om omstridt øygruppe

Flere titalls taiwanske båter, tok seg i dag inn i det omstridte farvannet i Øst-Kina-havet. Det endte i vannkrig.

LADET VANNKANONENE: Bildet, som er frigitt av den taiwanske kystvakta, viser angivelig to japanske kystvaktskip som retter vannkanonene sine mot et taiwansk kystvaktskip og spyler løs. En rekke taiwanske fiskebåter, akkompagnert av den taiwanske kystvakta, tok seg inn i det omstridte havområdet i morgentimene i dag, lokal tid. Foto: AP Photo/Central News Agency
LADET VANNKANONENE: Bildet, som er frigitt av den taiwanske kystvakta, viser angivelig to japanske kystvaktskip som retter vannkanonene sine mot et taiwansk kystvaktskip og spyler løs. En rekke taiwanske fiskebåter, akkompagnert av den taiwanske kystvakta, tok seg inn i det omstridte havområdet i morgentimene i dag, lokal tid. Foto: AP Photo/Central News Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt rundt 80 taiwanske fiskebåter seilte i de tidlige morgentimene i dag, lokal tid inn mot øygruppen, som både Japan, Kina og Taiwan gjør krav på. Striden om farvannet rundt øygruppen har blusset kraftig opp de siste ukene og ført til en diplomatisk krise mellom Kina og Japan.

Taiwan hevder de har krav på øyene fordi de i århundrer har drevet fiske der.

Det har vært en svært spent situasjon mellom Kina og Japan siden den japanske staten kjøpte øyene fra en privat japansk eier.

Men også Taiwan, som allerede har et anstrengt forhold til Kina, hevder rett til den omstridte øygruppa og områdene rundt.

Gruppa med taiwanske fiskebåter seilte inn i området rundt klokken 05. lokal tid i dag tidlig. De ble fulgt tett av både japanske og kinesiske marinefartøyer.

Bilder viser at japanske kystvaktfartøyer brukte vannkanoner mot de taiwanske fiskebåtene. De taiwanske kystvaktfartøyene som var med for å beskytte firskerne svarte, også de med vannkanoner.

Politisk endring De ubebodde øyene, som kalles Senkaku av japanerne, og Diaoyutai av kineserne, har vært under japansk administrasjon siden 1895. Striden står først og fremst om mulige olje- og gassforekomster rundt øyene.

Mandag tok fire kinesiske marinefartøyer seg inn i farvannet rundt øyene, noe som førte til at Japan leverte inn en formell protest.

Striden, som har ført til demonstrasjoner og et nasjonalistisk oppsving både i Japan og Kina, pågår i en tid preget av politisk endring i begge land.

Japans statsminister Yoshihiko Noda sliter på meningsmålingene, og må antakelig ut i valg i en av de kommende månedene.

Kina skal holde partikongress denne høsten, der det er ventet at flere partitopper vil skiftes ut.

Dermed er det vanskelig for noen av partene å bøye av i striden, som har skapt stort folkelig engasjement.

Steile fronter Det pågår i disse dager intense diplomatiske forhandlinger mellom landene i spørsmålet om øygruppa, men utad er retorikken hard.

- Kina vil oppfordre Japan til å rette opp de feil de har gjort, og forsøke å bedre forholdet mellom våre land, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet Hong Lei.

Flere store japanske selskaper har lagt sine prosjekter i Kina på is etter å ha blitt rammet av sinte kinesiske demonstranter. En feiring av 40 års samkvem med japan, som var planlagt torsdag, er avlyst.


KALDDUSJ Et taiwansk kystvaktskip skyter med vannkanon rett i nærheten av den omstridte øygruppa tidligere i dag. Striden om øygruppa har allerede ført til krise mellom Japan og Kina. Nå gjør også Taiwan hevd på området. Foto: REUTERS/Central News Agency/Handout
KALDDUSJ Et taiwansk kystvaktskip skyter med vannkanon rett i nærheten av den omstridte øygruppa tidligere i dag. Striden om øygruppa har allerede ført til krise mellom Japan og Kina. Nå gjør også Taiwan hevd på området. Foto: REUTERS/Central News Agency/Handout Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media