Smittesaken på Askøy:

Vannkvaliteten er bedre

En fersk pressemelding fra Askøy kommune viser at vannkvaliteten er blitt bedre etter at det mistenkte høydebassenget ble stengt.

SMITTE: Askøy kommune melder om at det ikke er gjort funn av E. coli-bakterier i ledningsnettet som er tilknyttet det infiserte høydebassenget. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SMITTE: Askøy kommune melder om at det ikke er gjort funn av E. coli-bakterier i ledningsnettet som er tilknyttet det infiserte høydebassenget. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

En fersk pressemelding fra Askøy kommune viser at vannkvaliteten er blitt bedre etter at det mistenkte høydebassenget ble stengt.

Ifølge pressemeldingen skal det ikke ha vært gjort funn av E. coli-bakterien i ledningsnettet som er knyttet til det infiserte høydebassenget på Askøy.

- Avstengingen har hatt en effekt

Bakterien Campylobacter er påvist hos pasienter fra kommunen, og tarmbakteriene E. coli, Clostridium og intestinale enterokokker er påvist i drikkevannet.

Søndag ble det tatt nye prøver av vannet og utført analyser på ledningsnettet og i det omtalte høydebassenget som nå er avstengt.

- Dette tyder på at avstengingen av bassenget har hatt en effekt for å stoppe forurensningen til vannet. Nødkloranlegget på vannverket tilsetter klor, og dette har også bidratt til å forbedre den hygieniske kvaliteten på vannet, sier varaordfører Bård Espelid.

Det er likevel for tidlig å konkludere etter disse funnene, og nye prøver av ledningsnettet vil bli tatt jevnlig.

Kokeforbudet gjelder fortsatt

- Vi fortsetter med jevnlig prøvetaking på ledningsnettet for å følge opp vannkvaliteten. Kartlegging av bassenget og hvordan det har blitt forurenset fortsetter, skriver kommunen.

De understreker på sine nettsider at kokepåbudet fremdeles ikke er opphevet.

På kommunens Facebook-sider og i flere lokale medier er det flere som kommenterer at de har vært syke i flere dager, men at de trodde de hadde omgangssyke.

Flere sier at de drakk ekstra mye vann for å bli friske av omgangssyken sin, men opplevde bare å bli verre. På spørsmål om hvorfor de ikke gikk ut med advarsler eller kokevarsel tidligere, sier kommuneoverlege Christian Redisch til Bergens Tidende at det tok tid før de så at alle henvendelsene kom fra samme området.

- Det var i dag opphopningen kom, og som gjorde at vi begynte å systematisere, uttalte Redisch torsdag kveld.

55 personer innlagt

Om lag 2 000 mennesker er blitt syke, og en ett år gammel gutt døde før helgen.

Varaordfører Bård Espelid sier at politiet venter å få svar på obduksjonen av gutten i kommende uke, og at kommunen er forberedt på å forholde seg til resultatet av obduksjonen.

I alt 55 personer har vært innlagt på Haukeland universitetssjukehus siden fredag - 42 voksne og 13 barn. Ingen av pasientene har vært eller er kritisk syke. Pr. mandag formiddag er det åtte voksne pasienter på Huakeland og ingen barn, opplyser sykehuset i en oppdatert oversikt fra klokka 12 i dag.