SLO TIL: 31. august i år slo «Vannmannen» igjen til mot en kum på Snarøya i Bærum. Han fikk panikk mens han stoppet vannforsyningen, og reiv ned viltkameraet som tok bildet av ham. Politiet ønsker nå tips om hvem mannen er. Foto: Politiet
SLO TIL: 31. august i år slo «Vannmannen» igjen til mot en kum på Snarøya i Bærum. Han fikk panikk mens han stoppet vannforsyningen, og reiv ned viltkameraet som tok bildet av ham. Politiet ønsker nå tips om hvem mannen er. Foto: PolitietVis mer

«Vannmannen» fikk panikk da viltkameraene fanget ham: - Han river det i filler og stikker

Politiet har fått inn flere tips om mannen de mener har sabotert Snarøyas vannforsyning i åtte år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet omtalte i går vannsabotøren på Snarøya og Oksenøya i Bærum.

Politiet mener at mannen minst sju ganger siden 2009 ganger har sabotert vannforsyningen på de to øyene.

Det har mannen gjort ved å krype ned i kummer. Der har han brukt spesialverktøy for å skru opp ventilene og dermed forsyne vannforsyninga.

Mener å kjenne ham igjen

Politiet jobber med en teori om at han har et horn i siden til kommunen og ønsker å sabotere. Politiet mener mannen har herjet i over åtte år, men har ikke pågrepet ham.

Først da han saboterte vannforsyningen på Snarøya 31. august i år, klarte politiet å fange ham på viltkameraer de hadde satt opp. Mannens kroppsfasong er godt synlig på bildet, men etter en runde i politiets interne systemer var det ingen som klarte å kjenne igjen «vannmannen».

Søndag gikk de derfor ut med bildene for å hente inn tips fra publikum. Dagbladet trykket bildene av mannen i går.

KOMPETANSE: Politiet mener «Vannmannen» har kompetanse på vann- og avløpssystemer. Han brukte spesialverktøy for å stoppe vannforsyninga på Snarøya. Foto: Politiet
KOMPETANSE: Politiet mener «Vannmannen» har kompetanse på vann- og avløpssystemer. Han brukte spesialverktøy for å stoppe vannforsyninga på Snarøya. Foto: Politiet Vis mer

- Vi har fått inn noen tips, og jobber med dem. Det er kommer inn tips fra folk som mener å gjenkjenne mannen. Det har imidlertid ikke vært noen pågripelser, sier politioverbetjent Steinar Slotte i Asker og Bærum-politiet til Dagbladet.

Stille i to år

Selv om Bærum kommune opplevde de første sabotasjene i 2009, ble ikke saken anmeldt før 2014.

- Kommunen holdt litt tilbake, men så begynte de å se et mønster og anmeldte det. Det ble først behandlet i kommunale systemer før rådmannen bestemte at det skulle anmeldes, sier Slotte til Dagbladet.

I 2015 satt politiet ut flere kameraer i kummer i Bærum. Men så ble det stille.

- Det var først i 2017 han slo til igjen. Det har ikke vært noen hendelser mellom 2015 og august 2017. Vi ventet bare på at det skulle skje. Det har vært litt tidsrom mellom flere av episodene, men i 2014 var det hele tre tilfeller, sier Slotte.

- Panikk

Men politiets venting betalte seg også til slutt. Klokka fem på natta 31. august, ble han fanget på viltkameraet de hadde satt opp i en kum mens han forsøkte å sabotere vannforsyningen. Viltkameraet har eget SIM-kort og selvutløser, og kan fortløpende sende inn bilder.

- Han har sannsynligvis oppdaget viltkamera etter hvert mens han har holdt på. Bildene viser at han nok får ganske god panikk. Han river det ned og i filler, tar ut sim-kort og batteri for å stoppe sendingen før han stikker. Bildene er likevel blitt sendt inn, sier Slotte.

I panikken har han også lagt igjen verktøyet han brukte for å sabotere vannforsyninga. Slotte vil ikke gå nærmere inn på hva slags verktøy mannen brukte, men de kan likevel bli verdifulle bevis.

- Vi er rimelig sikker på at vi får DNA fra verktøyene. Han brukte ikke hansker, og prøvene er sendt inn til rettsmedisinske undersøkelser. Skal de gjøre konkrete funn, betinger det at mannen er registret, sier politioverbetjenten.

Slår alltid til på samme tid

Politiet mener mannen er erfaren og har god kunnskap om vannsystemer.

- Hvis noen kjenner igjen for eksempel kroppsform eller hår, ber vi om tips, sier Slotte.

- Dette virker som en uvanlig form for kriminalitet?

- Jeg vet ikke om noe liknende. Det er litt spesielt, sier han.

Politiet er relativt sikre på at det er samme mann som har stått bak alle sabotasjene.

- Vi kan ikke være 100 prosent sikker, men alt tyder på at det er den samme mannen som står bak alle sabotasjene. Vedkommende slår alltid til mellom klokka tre og fem på natta, og bruker samme framgangsmåte hver gang. En hypotese er at dette er en person som har et dårlig forhold til Bærum kommune og vil ødelegge for kommunen, sier Slotte.