REGN: I krysset mellom Hatvikvegen og Berge i Os har regnet skapt et hull i veien. Foto: Kaspars Mangulis
REGN: I krysset mellom Hatvikvegen og Berge i Os har regnet skapt et hull i veien. Foto: Kaspars MangulisVis mer

Vannmasser skaper kaos i Hordaland

Kraftig nedbør har ført til oversvømte veier i Hordaland onsdag morgen. I Bergen tar boliger og biler inn vann.

  • Har du tips eller bilder? Ring 24 00 00 00 eller send mms/mail til 2400@db.no.

- Nå regner det ganske mye, og folk får problemer og klarer ikke å stoppe vanninntrengningen selv, så vi er ute og vurderer hva som må gjøres, sier vaktkommandør Håkon Myking i Hordaland 110-sentral til NTB.

I løpet av natten har brannvesenet fått mange meldinger om at vann trenger inn i kjellere, garasjer, leiligheter og hus. Ifølge Myking er det i utgangspunktet flest meldinger som gjelder Bergen-området. Han sier at værvarslingene på forhånd nok har ført til at folk er klar over situasjonen og har forberedt seg på uværet.

Evakueres

Onsdag morgen meldte politiet i Sør-Vest at vannmassene førte til at to hus i Jørpeland i Ryfylke ble evakuert.

- Det er reell fare for at husene kan bli ødelagt eller tatt av vannmassene, skriver politiet.

Klokka 08.22 melder politiet at det er kontroll på vannmassene og beboerne har fått dra hjem. På Jørpeland skal også flere kjellere være oversvømte av både vann og grus, skriver lokalavisa Strandbuen.

Regner kraftig

Klokka 4 kunne Vest politidistrikt melde om at det hadde regnet kraftig siden midnatt, men at det ikke hadde ført til store problemer.

- Men etter 4 tok det seg kraftig opp. Det er mye vann på veiene, i hus og i biler, sier operasjonsleder Per Algrøy til NTB klokka 5.30. Han sier at det likevel ikke er så mange stengte veier.

- Vi har stengt E39 ved Fjøsanger. Det er den som skaper mest problemer for folk. Men ellers er det ikke dramatiske ting, som vi har fått melding om i hvert fall, sier han. Også Stongafjelltunnelen i Askøy kommune er stengt på grunn av store nedbørsmengder. På Twitter lister politiet opp andre steder hvor vannet er en utfordring.

- Brann Stadion, Carl Konows gate, Ole Irgens vei, Starefossen, Fritz C Riebers vei og Straumeveien er noen av stedene vi har fått meldinger om.

VANNMASSER: Store vannmengder etter et voldsomt regnvær skapte flere oversvømmelser i Bergen onsdag, her fra Ole Irgens vei i Kalfaret.
Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix
VANNMASSER: Store vannmengder etter et voldsomt regnvær skapte flere oversvømmelser i Bergen onsdag, her fra Ole Irgens vei i Kalfaret. Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix Vis mer
BERGEN: Store vannmengder etter et voldsomt regnvær skapte flere oversvømmelser i Bergen onsdag, her fra en oversvømt garasje i Ole Irgens vei i Kalfaret.
Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix
BERGEN: Store vannmengder etter et voldsomt regnvær skapte flere oversvømmelser i Bergen onsdag, her fra en oversvømt garasje i Ole Irgens vei i Kalfaret. Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix Vis mer

Oversvømte veier

Vegtrafikksentralen melder på Twitter klokka 4.30 om veier de overvåker.

- Det meldes nå fortløpende om mye overvann og flere oversvømte veier i Hordaland. På hovedveinettet er det nå størst problem på E39 mellom Hordvik og Hylkje, E16 ved Kalandsvatnet og E16 Fjøsanger inn mot Bergen sentrum.

Fylkesvei 615 mellom Hope og Hyen i Gloppen er stengt som følge av et steinras.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå for Hordaland og Rogaland ettersom det var ventet mye regn i løpet av natt til onsdag.