Vannmasser tok biler og hager

Biler står i elveleiet og innbyggere har fått strand i hagen etter at vannmassene raste gjennom Sandeid sentrum i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De drøyt tusen innbyggerne i Sandeid i Vindafjord kommune nord i Rogaland har vært gjennom en tøff natt. Fra midnatt strømmet regnet ned over området. I løpet av få timer vokste bekker og gravde nye løp, og store vannmasser med sand og grus veltet gjennom et boligfelt og tettet alle avløp. Vann trengte inn i bolighus og kjellere, ødela veier og raserte hager.

- Det var et ofseleg regnfall over Sandeid, sier lensmann Ingvar Gjærde til Dagbladet.no.

Gjærde bor selv i nærheten av boligområdet som ble rammet av sjokkregnet og deltok i natt i det dramatiske redningsarbeidet. Flere ganger i løpet av natten vurderte han å evakuere beboere i området.

- Elver tok feil leie og slo seg sammen. Grus og sand kom nedover i byggefeltet. Det så håpløst ut. Riksvei 46 ble stengt, og hager og veier for på sjøen, forteller han. Det kraftige regnskyllet kom uten noe spesielt forvarsel.

- Folk har fått sandstrender som de aldri har tenkt på.

Som på tv


Flere av innbyggerne i Østbøfeltet som ble hardest rammet av vannmassene, valgte i natt å forlate hjemmene sine. Rita Skeie (45) ble vekket av broren som bor i nabohuset og fikk beskjed om å komme seg ut.

- Det er det fæleste jeg har opplevd, jeg har aldri vært så redd, sier hun.

- Vannet fosset overalt, vi klarte ikke å gå ned veien fordi vannet sto til knærne. En brannmann som skulle gå opp til huset, falt fordi vannet fosset rundt ham, og han ble dratt nedover igjen. Det er sånn du ser på tv, du må oppleve det for å forstå.

Teknisk sjef i Vindafjord kommune, Tor Gunnar Skaar, ble kalt ut ved tre-tida.

- Det var ekstremt mye vann. Vi gjorde målinger mellom 02.30 og 04 som viste at vannføringen i elva ble seksdoblet, opplyser han. Både brannvesen, Vegvesenet og kommunen deltok i arbeidet for å åpne avløp og lede vannmassene unna folk og boliger.

- Det er skader på veier og hus. Vannet har gått voldsomt ned, men det er ennå godt med vann, sier Skaar.

Både hus og veier har fått store skader.
DRAMATISK:</B> Vannmassene kom overraskende på innbyggerne i Sandeid ved Vindafjorden nordøst for Haugesund.